Előfizetői tartalom

Elvérezhet a rettegett Wagner csoport, de az orosz árnyékhadsereg csak tovább erősödik - Vajon mire készül Putyin?

Modern háborúkban talán egyetlen zsoldoscég sem játszott még olyan fontos szerepet, mint az orosz Wagner csoport az Ukrajna ellen folytatott invázióban – az elmúlt hónapokban különösen megnőtt Jevgenyij Prigozsin harcosainak szerepe, ahogy minden szem a Bahmut körüli hadműveletekre szegeződik. Az is példátlannak mondható, hogy Prigozsin milyen durva hangnemben szidalmazza nyilvános, internetes platformokon az orosz hadvezetést, többször is árulónak nevezve Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt. Világos, hogy a Wagner sikerei egyre kellemetlenebbek az orosz katonai elitnek, azt is tudni lehet, hogy több frissen alakult és régebb óta működő PMC is pályázik arra a fontos szerepre, melyet Prigozsin cége az orosz katonai gépezetben és külpolitikában betölt. De melyek ezek és miért fontosak egyáltalán a zsoldoscégek Vlagyimir Putyin Oroszországának? Nézzük.

Egyre kényelmetlenebb a Wagner csoport Bahmut nagy részét jelenleg a Wagner csoport ellenőrzi. Az orosz zsoldosoknak Szoledár elfoglalása óta rendszeresen súrlódásai vannak az orosz védelmi minisztériummal. Térkép forrása: Twitter Többször is írtunk arról a néha kifejezetten kiélezett vitáról, amely a Wagner csoport és az orosz reguláris erőket vezető védelmi minisztérium...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés