Előfizetői tartalom

Elmaradt az orosz hadsereg elsöprő téli hadjárata, de lehet még pár trükk Putyin tarsolyában

2022 őszén egymás után érkeztek az ukrán vezérkar és a nyugati elemzők azon bejelentései, melyek szerint Moszkva bízva az időjárásban téli offenzívára készül, és valóban látható volt valamiféle kísérlet a Kreml részéről arra, hogy a Donbaszban áttörjék a frontvonalakat, mindezidáig komoly sikerekről nem beszélhetünk. Mik lehetnek az oroszok céljai jelenleg, és miből lehet arra következtetni, hogy már a Kreml sem bízik egy döntő áttörésben? Nézzük.

Ember tervez…

Amikor először elkezdtek érkezni a hírek a téli orosz offenzíváról, sokan arra számítottak, hogy ez a támadás is a 2022 februárihoz lesz hasonló: összehangolt hadművelet a tüzérség, a légierő, valamint a szárazföldi csapatok között, mellyel a Donbaszban több ponton megkísérlik áttörni az ukrán védelmet, melynek összeomlása után ismét nagy területek kerülhetnek orosz irányítás alá.

Akkor, amikor az orosz csapatok megkettőzött erőfeszítéssel kezdték el támadni a hónapok óta ostrom alatt álló Bahmut városát, még nem lehetett biztosra tudni azt, hogy egy lokalizált támadássorozatról van-e szó, vagy már az előre belengetett elsöprő offenzívát látjuk-e kibontakozni. A hetek múlásával egyre nyilvánvalóbbá vált az, hogy az utóbbiról van szó, ugyanakkor a bahmuti harcoknak köze sem volt egy tankönyvbe illő komplex hadművelethez:

bár a Kreml a tél elejére rájött arra, hogy a város ellen indított frontális gyalogsági támadások nem fognak eredményeket hozni, és áttért arra, hogy a Bahmut körüli kisebb települések megszállásával bekerítse a várost, ezek az akciók szintén brutális emberveszteségekkel jártak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés