Előfizetői tartalom

Megkövezték a legnépszerűbb ellenzéki politikust, mi jöhet még a választás hajrájában?

Kerekes Miklós
Ezen a héten vasárnap elnök- és parlamenti választást tartanak Törökországban. Ennek jegyében egyre inkább fokozódik a feszültség, amely az elmúlt napokban mindkét oldal részéről többször is tetőfokára hágott. Miközben egyesek szerint az ellenzék milliós részvételű választási gyűlést tartott Isztambulban, másnap a vidéken kampányoló isztambuli polgármesterre és támogatóira zúdítottak köveket. Erdoğan sem tétlenkedik a gyűlésein, egyrészt az ellenzéket a terroristaszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt támogatójának állította be többek közt egy hamisított videó felhasználásával, másrészt LMBT-pártinak minősítette az ellene indulókat.

A közelgő török választások kapcsán az elmúlt hetek során is számos jel mutatta a fokozódó helyzetet. Május 3-án például gyűlölet és ellenségeskedés keltése címén 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy isztambuli bíróság Gülşen Çolakoğlu török énekesnőt egy, a vallási iskolákat érintő megjegyzése miatt. Çolakoğlu egy 2022. áprilisi koncertjén...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái