Előfizetői tartalom

Sorra dőlnek le a szobrok – Hogyan lett egy világhírű íróból a putyini hódítás szimbóluma?

Ukrajnában már több mint harminc szobrát távolították el az orosz romantika nagy író-költőjének, Alekszandr Puskinnak, és számos közteret is átneveztek, amely az ő nevét viselte. Az eltávolítási és átnevezési hullám a háború kirobbanását követően indult meg, de még korántsem ért véget. Az ukránok Puskinban az orosz imperializmus szimbólumát látják – de valóban van alapja az Anyegin költőjével szembeni dühös fellépésnek?

„Orosztalanítási” hullám

Az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének április 7-i jelentése szerint legalább 34, Alekszandr Szergejevics Puskinnak emléket állító szobrot és emléktáblát távolítottak el ukrán közterekről az orosz invázió kezdete óta. Az elsőt még a kárpátaljai Munkács városából távolították el, majd következett Kramatorszk, Csernyihiv, Mikolajiv, Zaporizzsja, Ternopil, Dnyipro, Ungvár, Poltava, de további szobrokra is hasonló sors vár. Odesszában, ahol az író-költő világhírű elbeszélő költeménye, az Anyegin egy részét írta, meghagyták az orosz költő szobrát. Egyelőre Kijevben is áll a Puskin-szobor, igaz, védtelenül és teljesen összefirkálva. A szobrok és emléktáblák eltávolításán kívül számos, korábban Puskinról elnevezett közteret is átneveztek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés