Előfizetői tartalom

Csúnya meglepetésbe futott bele a török ellenzék – Innen merre tovább?

A török választások az előzetes közvélemény-kutatásokhoz képest meglepő eredménnyel zárultak: nem elég, hogy a kormánypártok megtartották a parlamenti többségüket, Recep Tayyip Erdoğan is 5%-ot vert legfőbb kihívójára, és csak fél százalékkal maradt el az első fordulós győzelemtől. A kialakult helyzetben az ellenzéki elnökjelöltnek a május 28-áig hátralévő napokban több mint 5 százaléknyi új szavazót kellene szereznie, aminek a legkézenfekvőbb módja a pontosan ekkora támogatottsággal rendelkező harmadik számú jelölt, az ultranacionalista Sinan Oğan támogatóinak a meggyőzése. Ez a feladat azonban nem ígérkezik egyszerűnek, ráadásul Erdoğan is pályázik a támogatóira. Az ellenzék feladata mindazonáltal nem teljesen reménytelen, van néhány pont, ahol javíthatnak még a támogatottságukon.

Törökország történetében első alkalommal kerül sor a választásokon második fordulóra. Ezúttal sem a országgyűlési választások miatt, mivel az új parlament, amelynek egyötödét (121 fő) női képviselők alkotják, nemsokára össze fog ülni. Az ok az elnökválasztás, mivel egyik jelölt sem tudott az első fordulóban 50%+1 szavazatot szerezni, így két hét múlva megint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés