Előfizetői tartalom

A győzelem kapujában Erdoğan, az ellenzék az utolsó szalmaszálakba kapaszkodik – Elbukhatja még a választást a török elnök?

Recep Tayyip Erdoğan még öt évvel több időt tölthet Törökország élén, ha most vasárnap megnyeri az elnökválasztás második fordulóját. Ez elsőre nem is ígérkezik nehéz feladatnak, mivel megközelítőleg öt százalékkal több szavazatot szerzett, mint elsőszámú kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu, ráadásul a szóban forgó szavazatkülönbséget maga mögött tudó harmadik számú elnökjelölt, Sinan Oğan is Erdoğan mögé állt be. Az ellenzék sem adta fel azonban, az Oğan mögött álló összefogás vezető pártja Kılıçdaroğlu mögé állt be, a kampányban pedig minden lehetőséget meg próbálnak ragadni, hogy ledolgozzák lemaradásukat.

Május 28-án tartják az elnökválasztás második fordulóját Törökországban. Kettő jelölt maradt már csak versenyben, Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu.

Az első fordulóban egy jelölt kapott még érdemi támogatást, a nacionalista ATA összefogás jelöltje, Sinan Oğan. A május 14-ei első fordulót követő napok legfontosabb kérdésének az tűnt, hogy ő kit fog támogatni. Végül is mindkét elnökjelölttel egyeztetett, és többször is elhalasztotta a bejelentését, azonban a hét elején Erdoğan mellett tette le a voksát.

Ezzel elsőre úgy tűnhetett, hogy eldőlt a választás, mivel Erdoğan így is előnyben van, és elég ha egy százalékkal többet szerez, akkor is meglesz a többsége.

Elemzésünkben az alábbi kiemelt támákkal foglalkozunk:

  • Mik a kampány eddigi fő témái
  • Milyen kihívások előtt áll Erdoğan
  • Mik az ellenzék esélyei
  • Teljesen lefutott-e a kampány

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés