FONTOS Hova menekülnek a világ milliomosai? Mutatunk egy érdekes ábrát!
 
Előfizetői tartalom

Mégis mit csinálnak a magyar katonák Koszovóban? Itt van az 5 legfontosabb válasz a mostani krízisről

Huszák Dániel
A hétvégén erőszakos tömegdemonstrációk zajlottak Koszovó északi, szerb többségű településein, a NATO KFOR missziójának katonái is részt vettek a zavargások megfékezésében. A küldetésben legalább 20 magyar katona megsérült, közülük többen súlyosan és van, aki műtétre is szorult. Mi áll a mostani krízis hátterében? Mi az a KFOR és mit csinálnak a magyar katonák Koszovóban? Van esélye annak, hogy tovább eszkalálódik a helyzet? Nézzük.

1. Mi történik most Koszovóban?

2023. április 23-án önkormányzati választások voltak Koszovó négy szerb többségű közigazgatási területén. A választásokat a szerb pártok és szerb választók is bojkottálták, ennek az eredménye az lett, hogy extrém alacsony, mindössze 3,47%-os részvétel mellett többnyire albán vezetőket választottak meg szerb többségű települések vezetőinek.

Az új polgármesterek, területi vezetők beiktatásának napján az érintett településeken tüntetések voltak, a megmozdulások epicentruma a körülbelül 16 ezres lélekszámú Zvecsán városa volt. A hétvégén igazán eldurvultak az összecsapások a koszovói hatóságok és a szerb tüntetők közt, a NATO békefenntartó kontingensét, a KFOR-t is mozgósítani kellett.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái