Előfizetői tartalom

Véget érhet a pacifista politika, Japán a visszatérését tervezi a csendes-óceáni térségbe

Portfolio
Japán katonai segítséget készül nyújtani a Fülöp-szigeteknek a biztonsági kapcsolatok megerősítése, a tengeri útvonalak védelme, valamint Tajvan körüli biztonsági kockázatok csökkentése érdekében - írja a Reuters. Miközben Tokió visszalép az évtizedek óta tartó pacifizmusából, aggódik amiatt, hogy a Fülöp-szigetek a Japántól Indonéziáig húzódó szigetlánc gyenge pontja, itt haladnak a fő csendes-óceáni hajóútvonalak. Az aggodalmak kezelése érdekében Tokió azt tervezi, hogy hasonlóan gondolkodó országoknak katonai segélyt ajánl fel.

A lépés potenciálisan a második világháború óta először hozhat vissza japán erőket a térségbe. Tokiót aggasztja, hogy a Fülöp-szigetek gyenge láncszem a Japántól Indonéziáig húzódó szigetláncban, amely kulcsfontosságú a Csendes-óceánra tartó és onnan induló hajók számára. A japán hadsereg különösen aggódik egy esetleges kínai támadás miatt Tajvan ellen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés