Előfizetői tartalom

Gyorsan fogynak az ukrán fronton Amerika milliárdos páncélosai – Mi történt?

Az ukrán haderő eddig több mint 100, nyugati gyártmányú aknavédett páncélozott katonai járművet (MRAP) elvesztett a háborúban, a veszteség zöme ráadásul az elmúlt pár hét során keletkezett. Mindez talán azért is érdekes, mert az MRAP-program az Egyesült Államok történelmének egyik legdrágább szárazföldi védelmi beszerzése volt: mire ezek az eszközök rendszeresítésre kerültek az amerikai haderőben, egy ilyen 4x4-es vagy 6x6-os jármű darabára 1 millió dollárra jött ki. A közel-keleti konfliktusok végével Washington Ukrajnába küldte az MRAP-jeinek egy részét, ahol azonban elég komoly veszteségeket szenvednek. Nézzük, hogy fordulhatott elő az, hogy az Egyesült Államok méregdrága fegyverprogramja az ukrán fronton látható súlyos veszteségekben csúcsosodott ki.

Hullanak az MRAP-ek az ukrán fronton Amerikai MaxxPro MRAP az ukrán fronton. Fotó: Carl Court/Getty Images A tavaly indult orosz invázió után a NATO sokáig óvatoskodott az Ukrajnának biztosított nyugati gyártmányú nehézfegyverekkel, katonai járművekkel. Aztán a nyáron elkezdtek tüzérségi fegyvereket és kerekes harcjárműveket, télen pedig már harckocsikat és gyalogsági...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés