Előfizetői tartalom

Viszlát, szélsőbal? – Egymás után búcsúznak a rendszerkritikus baloldal nagy reménységei

Az elmúlt hetekben két súlyos vereséget volt kénytelen elkönyvelni az európai radikális baloldal. A görög Sziriza elvesztette a görög parlamenti választásokat, és megfelezte szavazóinak számát a 2015-ös nagy győzelméhez képest, amikor négy évre a kormányzást is magához ragadta Görögországban. A spanyol, jelenleg a kormánykoalíció kisebb pártjaként működő Podemos pedig súlyos vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon, a július 23-án esedékes parlamenti megmérettetésen pedig már nem is önálló pártként indul, hanem egy nagyobb baloldali szövetség tagjaként. Miközben 2015-ben még mindenki a radikális baloldal előretöréséről beszélt, nyolc évvel később már a hívek jó része sem lát reményt a rendszerkritikus baloldali pártok újjáéledésére.

Lejtmenetben az európai radikális baloldal 2015-ben két országban is jelentős győzelmet könyvelhettek el a radikális baloldalinak, olykor szélsőbaloldalinak mondott, saját maguk által sokszor rendszerkritikus baloldalinak nevezett pártok: januárban 36 százalékos eredménnyel első helyen végzett Görögországban a Sziriza (Radikális Baloldal Koalíciója), és Alekszisz Ciprasz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés