Előfizetői tartalom

Hetven éve vár a békére a világ egyik legveszélyesebb lőporoshordója - Mit akarnak ezzel a világ valódi urai?

Hetven éve három fél megállapodásával megköttetett a koreai háborút lezáró panmindzsoni tűzszünet, melyet máig nem követett hivatalos béke. Az elmúlt hetven évben számos folyamat formálta az egész világot, itt azonban a helyzet változatlannak tűnik. Észak és dél szövetségesei is ugyanazok, mint hét évtizede, és a felek továbbra sem látszanak közeledni egymáshoz. Lehet-e újra a Koreai-félsziget a világ lőporoshordója, vagy már közeledik a valódi békemegállapodás? Erre keressük most a választ.

Ma hetven éves a panmindzsoni tűzszüneti megállapodás, mely a második világháború után kialakuló nyugati és a keleti blokk első kihelyezett fegyveres konfliktusát, a koreai háborút zárta le. A szovjet és kínai támogatású kommunista északiak csaptak össze az amerikai (és az ENSZ) támogatást élvező déliekkel. Az ellentétek egy több millió fő áldozatával járó háborúba torkollottak, aminek máig nincs mindenki által elfogadott lezárása. A mai helyzet megértéséhez érdemes áttekinteni röviden, hogy mi váltotta ki az összecsapásokat, és azóta hogyan alakultak az események.

Egy véres háború

A második világháborút követően az addig Japán megszállása alatt tartott Koreai-félszigetet a szövetségesek két övezetre osztották fel. A 38. szélességi foktól északra a Szovjetunió, míg attól délre az Egyesült Államok felelt a közigazgatásért. Északon a kommunista Kim Ir Szen jutott hatalomra a szovjetek segítségével, míg délen az amerikaiak a kapitalista Li Szin Mant támogatták. A megszálló csapatok kivonulásával mindkét fél önmagát tartotta a félsziget legitim vezetőjének, a feszültség fokozódott.

A háború végül 1950. június 25-én hajnalban kezdődött, amikor az alaposan megerősített északi csapatok átlépték a határvonalat, és a déli országra támadtak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés