Előfizetői tartalom

Korábban a világ legnépesebb országa volt - Most már csak a bevándorlás mentheti meg Kínát?

A közelmúltban vette el Kínától a világ legnépesebb országa címet India. Bárki azt hihetné, hogy egy több mint 1,4 milliárd lakosságú országban nem lehet gond a népesedéssel, ez azonban koránt sincs így. Pekingnek gyorsuló népességfogyással, és rohamos elöregedéssel kell szembenéznie a jövőben. A probléma aggasztó lehet, és ráadásul az ország globális ambícióit is veszélyeztetheti.

Több évszázadon keresztül Kína volt a világ legnépesebb állama. Ezt a címet azonban már egyértelműen a régi rivális, India birtokolja. Néhány demográfiai szakember szerint ez már jóval korábban megtörtént, mint ahogy azt a hivatalos adatokban látni lehet. 2022-ben az ország több halálesetet regisztrált, mint amennyi születést, így a lakosságszám elérhette csúcsát és ettől kezdve a kínai populáció csökkenésnek indul.

A népesedés kérdése a teljes Távol-Keleten drasztikus kérdéseket vet fel.

A lakosság csökkenése a közeljövőben a gazdasági növekedés lassulását okozhatja, ami nagy hatást gyakorol Kína világpolitikai céljaira.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés