Előfizetői tartalom

Kiszivárgott: súlyos incidens történt tavaly a NATO és Oroszország közt, hajszál híján kirobbant a harmadik világháború

Portfolio
Tavaly súlyos incidens történt az Egyesült Királyság légierje és két orosz vadászgép közt, mely során az oroszok majdnem lelőtték a brit Királyi Légierő (RAF) egyik RC-135 Rivet Joint repülőgépét. Az incidens ténye eddig is ismert volt, a BBC azonban most egy cikket közölt, melyben bennfentes források alapján azt állítják, az eseményben résztvevő egyik orosz pilóta szándékosan le akarta lőni a brit légierő gépét: két rakétát is kilőtt, de egyik sem talált. Az orosz pilóta ráadásul úgy gondolta, parancsot is kapott, hogy tüzet nyisson. Mindezt nagyon úgy tűnik, szándékosan eltussolta az orosz és a brit védelmi minisztérium is.

Tavaly szeptemberben elfogott egy RC-135 Rivet Joint felderítő- és elektronikus harcászati repülőgépet két orosz Szu-27-es vadászgép a Fekete-tenger felett. Az incidens során az orosz gépek tüzet akartak nyitni, azonban a brit védelmi minisztérium magyarázata szerint „az oroszok rakétája meghibásodott,” így sikerült elkerülni, hogy komolyabb eszkaláció alakuljon ki a felek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés