Rusztem Umreov ukrán védelmi miniszter
Globál

Kiderült: ezért rúgták ki váratlanul az ukrán védelmi minisztérium fejeseit

Portfolio
Ma délelőtt jött a hír, hogy Ukrajna hat védelmi miniszterhelyettest és egy védelmi államtitkártól vált meg egyszerre. Eleinte nem indokolták a lépést, de most megérkezett a hivatalos magyarázat.

Délelőtt folyamán mind a hat védelmi miniszterhelyettest elbocsátották állásából Ukrajnában, köztük a nagy nemzetközi figyelmet kapó Hanna Maljart is. A távozások néhány héttel a korábbi védelmi miniszter leváltása után következetek, protokoll szerint ez a hivatalos eljárás része. Rusztem Umerov szeptember 6 óta tölti be a miniszteri posztot, így kevesebb, mint két hét után távozniuk kellett a helyettesinek.

Elmondások szerint ez egy új vezető kinevezése esetén a szokásos eljárás részét jelenti, ilyenkor a korábbi helyetteseket vélhetően más pozícióba helyezik át. Egyes hírek szerint három helyettes, nevezetesen Volodimir Gavrilov, Vitalij Dejnega és Andrij Sevcsenko már az új miniszter érkezése előtt benyújtották felmondásukat. Dejnega tagadta ezt, de azt nem, hogy vannak nézeteltérései Umerovval.

Ma ennek ellenére arról számolt be az Ukrainska Pravda, hogy mind a hat védelmi miniszterhelyettes beadta felmondását és nem is térnek vissza a posztjaikra.

A védelmi miniszter egy facebook-posztban ismerte el a váltás tényét.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnali változásokat követelt meg Umerovtól a védelmi minisztériumban. Többen arról is beszélnek, hogy a „szokásos eljárás” mellett ez is szerepet kaphatott a távozásokban, és nagymértékű átalakítás zajlik Kijevben.

Korábban jelentős korrupciós botrányok rengették meg Ukrajnát, számos eset volt a védelmi minisztériumokhoz köthető. Másfél évvel az orosz invázió megindítása után ez komoly bizalomvesztést okozott, ami rossz pillanatban érkezett az ukránoknak. A déli ukrán offenzíva ugyanis lassan halad jelentős veszteségek árán, a korábbi várakozások mára jelentősen alábbhagytak. Ráadásul a nyugati közvéleményben egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy pontosan meddig kell még támogatni az országot az oroszok ellen.

Uremov fő feladatának a digitalizációt és a katonák bürokratikus terheinek csökkentését kapta meg.

Hanna Maljar korábban a legismertebb védelmi miniszterhelyettes volt Ukrajnában, ennek ellenére neki is távoznia kellett. Személye körül szeptember 14-én alakult ki komolyabb vita, amikor téves információt osztott meg a nyilvánossággal egy Bahmut melletti falu felszabadításáról. Később kommunikációs zavarra hivatkozva utasította vissza a szándékosságot. Másnapra egyébként valóban elfoglalták az ukrán erők a kérdéses települést.

A címlapképen Rusztem Umerov, az új ukrán védelmi miniszter látható. Címlapkép forrása: 2023 Photothek via Getty Images

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hőség stressz ipar meleg gyár raktár