hegyi-karabah
Globál

Eszkalálódik a konfliktus: a támadók áttörték a védelmi vonalakat Hegyi-Karabahban, forrnak az indulatok az örmény fővárosban

Kiss Csaba
Azeri beszámolók szerint erőik több helyen áttörték az érintkezési vonalakat Hegyi-Karabahban, a frontvonal gyors ütemben omlik össze. Nikol Pasinján örmény kormányfő ugyan elítélte az azeri támadást, de azt mondta, az örmény haderő nem avatkozik be a konfliktusba. Az örmény fővárosban, Jerevánban azonban Pasinján szavaira nagy tömeg gyűlt össze, amely megpróbál betörni a kormányzat épületébe. Árulónak nevezték a miniszterelnököt, és lemondását követelik. Közben Recep Tayyip Erdogan török elnök is megszólalt a konfliktusról.

Azeri áttörés

Az azeri erők több helyen áttörték az érintkezési vonalakat Hegyi-Karabahban, és elkötelezettek stratégiai céljaik teljesítése mellett – mondta a Reutersnek Hikmet Hajiyev azeri elnöki tanácsadó.

A tanácsadó megjegyezte, hajlandók tárgyalni a hegyi-karabahi örmény szakadárokkal, de csak akkor, ha kitűzik a fehér zászlót, és leteszik a fegyvert.

Hozzátette, Örményország hivatalos területén nincsenek katonai céljaik.

Azerbajdzsán szándéka, hogy lezárja az ellenségeskedés és a konfrontáció egy fejezetét. Elég volt. Nem tűrhetjük tovább, hogy ilyen fegyveres erők legyenek a területünkön, valamint egy olyan struktúra, amely nap mint nap megkérdőjelezi Azerbajdzsán biztonságát és szuverenitását

– jelentette ki Hajiyev.

Hegyi-Karabah hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de többségében örmények lakta terület, amely a Szovjetunió szétesése után egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét. Baku kedden indított „terrorellenes műveletet” a hegyi-karabahi szakadárokkal szemben.

A térséggel foglalkozó CaucasusWarReport nevű Twitter-oldal kedd este azt írta, a hegyi-karabahi frontvonal gyors ütemben omlik össze. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium már 60 harcálláspont elfoglalásáról számolt be.

Feszültség Jerevánban

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök napközben azt mondta, az örmény hadsereg figyelemmel kíséri a helyzetet, de nem fogja átlépni a határt. Pasinján állítólag arra utasította az örmény fegyveres erők tagjait, ne nyissanak tüzet az azeri csapatokra a határ mentén.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az azeri offenzíva kezdete után „államcsínyt” szorgalmazó felhívások hangzottak el Örményországban – írja az MTI.

Nem engedhetjük meg, hogy bizonyos személyek, bizonyos erők államcsínyt hajtsanak végre. Már vannak államcsínyre történő felhívások Örményországban

– mondta a nemzethez intézett beszédében a kormányfő, miközben az örmény televízióban látni lehetett, hogy tüntetők százával gyülekeznek Jerevánban a kormány székhelye előtt. Az ellenzéki pártok kedd estére nagygyűlést hirdettek.

Az örmény ellenzék három év alatt több alkalommal akarta eltávolítani Pasinjánt, szemére vetve a 2020 őszén Hegyi-Karabahért vívott örmény katonai vereséget.

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint egyre nagyobb tömeg gyűlik össze Jerevánban, a tüntetők konfrontálódtak a rendőrökkel, és megpróbálnak behatolni a kormányzat székhelyére. Az épület tetején fotók szerint mesterlövészek láthatók. A tüntető tömeg árulónak nevezte Pasinjánt. A tüntetők egy része a jereváni orosz nagykövetség elé vonult.

Háborús helyzet Hegyi-Karabahban

A közösségi médiában terjedő videók tanúsága szerint az azeri erők tüzérséggel lövik a hegyi-karabahi településeket, köztük a régió fővárosát, Sztyepanakertet.

Hivatalos hegyi-karabahi beszámoló alapján a kedden kitört konfliktusban helyi idő szerint 20 óráig (magyar idő szerint 18 óráig) 23 katona és 2 civil (köztük egy gyermek) vesztette életét, 12 gyermeket szállítottak kórházba, akik közül hárman kritikus állapotban vannak, és 128 sebesültet ápolnak Sztyepanakert fő kórházában.

Törökország is megszólalt

Az Azerbajdzsánt támogató Törökország is megszólalt a konfliktust illetően.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ENSZ Közgyűlésének New York-i ülésén mondott beszédet, kijelentve, hogy Hegyi-Karabah Azerbajdzsán szuverén területén része, és minden kísérlet elfogadhatatlan, amely más státuszt adna a területnek. Erdogan szerint

Törökország támogatja Azerbajdzsán erőfeszítéseit területi integritásának megőrzésére.

A török külügyminisztérium délutáni közleményében azt írta, Azerbajdzsán kénytelen volt intézkedéseket hozni szuverén területén, Hegyi-Karabahban, miután aggodalmai nem enyhültek a térségben az Örményországgal 2020-ban kirobbant konfliktust követően. Hozzátették, a török és az azeri külügyminiszter New Yorkban megbeszélést folytatott a helyzetről.

Címlapkép: Hegyi-Karabah zászlaját lengetik a Nikol Pasinján örmény miniszterelnök ellen tüntetők az örmény fővárosban, Jerevánban 2023. szeptember 19-én. MTI/AP/Photolure/Vahram Bagdaszarján

ekb
európa
windisch László
home depot
daniela-santanche-matteo-salvini

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukran-tank-logyakorlat-zaporizzsja-2023-marcius