hohullam-meleg-forrosag-klima-nyar-homerseklet-idojaras
Globál

Itt az újabb megerősítés: hét év után kialakult a sokak által rettegett El Nino-jelenség

MTI
|
Portfolio
Hét év után újból El Nino éghajlati jelenség alakult ki a csendes-óceáni térségében -  számolt be hivatalos jelentésében kedden az ausztrál meteorológiai hivatal (BOM).

A bejelentés két héttel a Meteorológiai Világszervezet bejelentését követően érkezett, amely hét év után számolt be az El Nino jelenség kialakulásához szükséges körülményekről a Csendes-óceán trópusi térségében.

A BOM márciusban figyelmeztetést, júniusban pedig riasztást adott ki az El Nino jelenség kialakulása miatt - közölte kedden a hivatal éghajlati megfigyelésért felelős munkatársa egy sydney-i konferencián.

Az ausztrál meteorológiai hivatal a hőmérséklet növekedését tapasztalta az indiai-óceáni dipólusként (IOD) ismertté vált hőmérséklet-ingadozási jelenség során. A Csendes-óceán, az Indiai-óceán és a trópusok éghajlati tényezőit vizsgáló Climate Driver Update legfrissebb jelentése szerint a két jelenség együttes, tavaszi előfordulása megerősíti a meteorológiai hivatal előrejelzését, amely szerint Ausztrália nagy részén melegebb és szárazabb idő várható a következő három hónap során. A hivatal hangsúlyozta: amennyiben egyszerre fordul elő pozitív IOD és El Nino, az még inkább fokozza a szárazságot.

Az El Nino miatt valószínűleg 2024 közepéig a globális felmelegedés folytatására számíthatunk - figyelmeztetettek.

Szakértők a klímaváltozást, a tengerek felszínének felmelegedését és az El Nino éghajlati jelenséget tették felelőssé az egyre forróbb időjárásért. Az El Nino hatására a Csendes-óceánon már májusban rekordhőmérsékleteket mértek, júniusban az Atlanti-óceán északi részét pedig példátlan tengeri hőhullámok sújtották.

A ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség idén a három évig tartó - a Csendes-óceánon a globális hőmérsékletet csökkentő - La Nina éghajlati jelenséget követően tér vissza. Az El Nino-hatás következtében az év második felében szélsőséges időjárási jelenségekre - a csendes-óceáni szigeteken trópusi ciklonokra, Dél-Amerikában heves esőzésekre, Ausztráliában és Ázsia egyes részein pedig szárazságra - lehet számítani.

A mostani hír kapcsán érdemes elmondani, hogy az El Niño - spanyolul "a kisfiú" - a Csendes-óceán trópusi középső és keleti részén a felszíni vizek szokatlan felmelegedését jelenti. Ez egy természetben előforduló éghajlati jelenség, amely átlagosan 2-7 évente fordul elő. Az El Niño általában decemberben éri el a tetőpontját, de a teljes hatás általában csak idővel éri el az egész Földet.

Ez a késedelem az oka annak, hogy az előrejelzések szerint 2024 lehet az első olyan év, amikor az emberiség átlépi a kulcsfontosságú 1,5 Celsius-fokos átlagos hőmérsékletváltozást.

A globális átlaghőmérséklet 2022-ben 1,1 Celsius-fokkal volt melegebb a 19. század végéhez képest.

A címlapkép illusztráció. A címlapkép forrása: Getty Images

home depot
daniela-santanche-matteo-salvini
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna-ellentamadas-frontvonal
idojaras-eso-esernyo-figyelmeztetes-narancs-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-lesz-milyen-idojaras-varhato-idojaras
kina-europai-unio-eu-zaszlo
puskas-arena-budapest

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukran-tank-logyakorlat-zaporizzsja-2023-marcius