Előfizetői tartalom

Ravasz cselre készül Moszkva? – Nagy változásról pletykálnak a Wagner csoportnál, egy bukott tábornok is képbe került

Jevgenyij Prigozsin halálát követően nagyon úgy néz ki, hogy az egykor rettegett Wagner zsoldoscsoport szép lassan az enyészeté lesz: fegyvereseit más erők szívják fel magukba, fehéroroszországi katonai táborait fokozatosan építik le, sem pénzt, sem logisztikai támogatást nem kap külföldi műveleteihez, sőt az orosz védelmi minisztérium szándékosan gördít akadályokat tevékenysége elé, és már egy kisebb incidens is volt Szíriában a reguláris erők és a zsoldosok között. A védelmi minisztérium egyre jobban ráteszi a kezét a Wagner afrikai tevékenységére, és az utóbbi napok hírei alapján úgy tűnik, ehhez meg is találták a megfelelő embert Szergej Szurovikin, ismertebb nevén „Armageddon tábornok” személyében.

Szorul vissza a Wagner

A június 23-án és 24-án zajló lázadás, majd Jevgenyij Prigozsin és a vezérkar augusztus 23-i halála megpecsételte a Wagner csoport sorsát: bár a zsoldossereg hivatalosan még nem oszlott fel, minden jel arra utal, hogy utolsó, elkeseredett harcait vívja a korábban rettegett fegyveres alakulat.

A Wagner csoport feloszlatása több nehézségbe is ütközik az orosz politikai és katonai vezetés részéről. A zsoldoscsoport 2014-ben alakulhatott meg, és az elmúlt tíz évben Prigozsin vezetésével hatalmas nemzetközi hálózata alakult ki. Bár a Wagner központja az oroszországi Szentpéterváron van, fő tevékenységi területe Szíria és egy sor afrikai ország: Líbia, Mali, Közép-afrikai Köztársaság vagy éppen Szudán.

A Wagner-lázadást követően maga Vlagyimir Putyin is elismerte, hogy az orosz állam jelentős összegekkel támogatta a zsoldoscsoportot, de a pénzáramlás valójában kétoldalú volt: Afrikában Prigozsinék többek között számos arany- és gyémántbányával rendelkeztek, melyek busás haszna részben Oroszországot gazdagította. De természetesen a Wagner csoportot is, amely így fontos alternatív finanszírozáshoz jutott, amitől a zsoldosvezér halálát követően is nehezebb lesz megfosztani a sereget. E jövedelemtermelő vállalkozások segítségével a Wagner még egy ideig „elketyeghet”, habár egyre jobban látszik, hogy hiányzik az a pénzbeli, valamint logisztikai és egyéb támogatás, melyet korábban külföldi műveleteihez az orosz államtól kapott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés