K9 Dél-Korea
Globál

Új fegyvergyártó nagyhatalom van felemelkedőben - Ők fogják kigolyózni a német és amerikai nagyágyúkat?

Portfolio
Amennyiben valaki a NATO-t ellátó hatalmas fegyvergyárakra gondol, úgy általában az olyan óriások jutnak eszébe, mint az amerikai Lockheed-Martin, vagy a német Rheinmetall, pedig az elmúlt hónapokban egy feltörekvő ázsiai katonai hatalom, Dél-Korea volt a fegyverbeszerzések igazi sztárja - Írja a Wall Street Journal.

Az ukrajnai háború kétségtelenül átformálja a világ fegyveriparát: egyre nagyobb szerepet kap a harckocsik aktív védelme, lassan, de biztosan kiesnek az európai államok elavultabb fegyverei, illetve soha nem látott kereslet tapasztalható a 155 mm-es tüzérségi eszközök iránt. A dél-koreai Hanwha Aerospace az utóbbi eszközökkel vívott ki magának tiszteletet.

A távol-keleti gyár egyik legkelendőbb terméke pillanatnyilag a K9-es önjáró löveg. A K9 a NATO-sztenderd 155 mm-es lőszerek tüzelésére alkalmas, a legtöbb szakértő szerint azonban kevésbé modern, mint például az amerikai M109-es vagy a német Pzhb-2000-es legújabb verziói.

Egy hatalmas előnnyel viszont bír a koreai fegyver: míg az európai és amerikai versenytársak akár hosszú éves várólistára is feltehetik a vásárlót, addig a Hanwha néhány hónap alatt képes nagy mennyiséget leszállítani az egyébként elavultnak semmiképp sem nevezhető önjáró lövegből.

Ez a tempó pedig a vásárlásokon is meglátszik: Lengyelország például kifejezetten azért vásárol be a K9-esekből, mert a nyugati cégek nem tudnak elég gyorsan szállítani, de Románia és az Egyesült Királyság is tervez beszerezni belőlük, Ausztrália pedig amerikai fegyverek helyett adott le rendelést a Hanwha lövegeire.

Címlapkép: dél-koreai K9-es készül válaszcsapást mérni egy északi belövésre 2010-ben. A címlapkép forrása: Republic of Korea Armed Forces via Wikimedia Commons

daniela-santanche-matteo-salvini
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna-ellentamadas-frontvonal
idojaras-eso-esernyo-figyelmeztetes-narancs-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-lesz-milyen-idojaras-varhato-idojaras
kina-europai-unio-eu-zaszlo
puskas-arena-budapest

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukran-tank-logyakorlat-zaporizzsja-2023-marcius