Előfizetői tartalom

Egyetlen arcátlan csellel fújtak meg 1000 gépkocsit – Így zajlott a történelem legnagyobb autólopása

Észak-Korea a világ egyik legelzártabb országa, mégis látni néha-néha fotókat arról, hogy ikonikus Volvo 144-es személygépkocsik gurulnak végig Phenjan utcáin. Az ázsiai diktatúra 1000 gépjárművet rendelt Svédországtól az 1970-es évek gazdasági fellendülésének idején, Stockholm pedig, reménykedve a Kim Ir Szen rezsim konjunktúrával együtt járó enyhülésében, szívesen le is szállította az autókat Észak-Koreának. A phenjani kormány azonban úgy döntött, egyszerűen nem fizeti ki a Volvókat Svédországnak, végrehajtva ezzel a világtörténelem legnagyobb autólopását.

Észak-Korea ma a világ egyik legelzártabb országa, nemzetközi szankciók széles köre tiltja számos termék kereskedelmét a phenjani rezsimmel. De még ha ez nem így lenne, Kínán, Oroszországon és talán Iránon kívül nem sok üzleti partnerre számíthatna Kim Dzsong-un országa, mivel a legtöbb ország megbízhatatlan, kiszámíthatatlan szereplőként tekint Észak-Koreára és annak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés