joe biden
Globál

Új harcra készül Joe Biden, hidegháborús törvényhez nyúlt vissza

Portfolio
A Biden-kormányzat a hidegháború alatt megalkotott védelmi termelési törvényre hivatkozva 169 millió dollárt különít el kilenc projekt finanszírozására, azzal a céllal, hogy felgyorsítsák az elektromos hőszivattyúk gyártását a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése érdekében - közölte a Bloomberg. Ezzel az amerikai elnök egy újabb lépést tett a fenntarthatóságért vívott harc érdekében.

A Biden-kormányzat lépését egy hidegháború idejéből származó jogszabály, a Defense Production Act (védelmi termelési törvény) vészhelyzeti hatásköre tette lehetővé. A lépés a Fehér Ház közleménye szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a hazai biztonság megerősítése érdekében tett erőfeszítések része.

Az energiaügyi minisztérium pénteken tette meg a bejelentést, amelyből kiderült, hogy országszerte kilenc projekt részesül a támogatásból. A Honeywell International és a Copeland is azok között a vállalatok között van, amelyek felgyorsítják a hőszivattyúk és a kapcsolódó alkatrészek gyártását.

Az elektromos hőszivattyúk a hagyományos fűtési módszerek környezetbarátabb alternatívájaként szolgálnak. Az Energiaügyi Minisztérium állítása szerint ezek a készülékek kulcsfontosságúak a nemzet fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentésében és az energiafüggetlenség javításában. A minisztérium azt is kiemelte, hogy az USA energiafogyasztásának több mint 35%-át az épületek fűtése és hűtése teszi ki.

A védelmi termelési törvényt, amelyet eredetileg Harry Truman elnök hozott létre a koreai háború alatti acéltermelés elősegítésére, korábban is használták különböző válsághelyzetek kezelésére. Donald Trump például a koronavírus világjárvány közepette a maszktermelés ösztönzésére és a nehéz helyzetben lévő szénerőművek támogatására használta.

2024-ben az Energiaügyi Minisztérium ezt a törvényt újabb, fenntarthatóságot elősegítő beruházási körre kívánja felhasználni, a cél a hazai gyártási ellátási láncok biztosítása. Emellett tavaly már szó volt arról, hogy ezeket a sürgősségi hatásköröket a napelemek, transzformátorok és hidrogén üzemanyagcellák gyártásának növelésére használják fel.

John Podesta, Biden elnök tiszta energiával foglalkozó főtanácsadója így kommentálta ezt a fejleményt:

A mai védelmi termelési törvény által a hőszivattyúk gyártására nyújtott támogatások azt mutatják, hogy Biden elnök az éghajlatváltozást válságként kezeli.

Címlapkép forrása: Portfolio

bull bear tőzsde
bét
boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
Narendra Modi, India miniszterelnöke
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Narendra Modi, India miniszterelnöke