kínai hadgyakorlat
Globál

Hatalmas erődemonstrációt tartott a feltörekvő nagyhatalom: ropogtak a fegyverek, zúgtak a drónok

Portfolio
Kína november 13-án kezdett egy hosszú és kiterjedt „terrorellenes” hadgyakorlatba öt másik országgal. A tíznapos műveletben a keleti nagyhatalom csapatain kívül Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Thaiföld és Vietnam vett még részt – számolt be a South China Morning Post.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) rendszeresen tart többoldalú hadgyakorlatokat a délkelet-ázsiai országok részvételével. A mostani alkalom azért különleges, mivel Pekingnek régóta vitája van a Dél-kínai-tenger ellenőrzése miatt Malajziával és Vietnammal, de ennek ellenére ezek az országok is részt vettek a manőverekben.

A jelentés szerint a hat ország célja a városi és tengeri terrorizmus, illetve a kalózkodás elleni képességek javítása, a hadseregek közötti „kölcsönös bizalom és pragmatikus együttműködés” további elmélyítése.

A Kína déli részén tartott gyakorlatokon felderítő drónokat és csúcskategóriás radarokat is bevetetettek. A kínai haderő egyik tisztjének beszámolója szerint a manőverek segítettek Pekingnek más országok kiképzési gyakorlatait megérteni és a tapasztalatokat a PLA fejlesztésére használni a jövőben.

Collin Koh, a szingapúri S. Rajaratnam School of International Studies vezető munkatársa szerint a gyakorlat a résztvevők közötti feszültség elkerülése miatt kapta elsősorban a terrorizmus elleni küzdelem témáját. Hozzátette, hogy Peking célja emellett, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan hosszútávú tapasztalatra tegyen szert a többoldalú hadgyakorlatok megtartásával.

Az eseményen a hat ország összesen 3000 katonája vett részt. Először 2014-ben rendezték meg a Kína és Malajzia részvételével a gyakorlatokat, majd fokozatosan bővülve idén először már öt ASEAN ország is megjelent.

Kiemelkedő Vietnam részvétele, ami azt jelezheti, hogy Hanoi egyensúlyozásra törekszik a Peking és Washington között futó globális versenyfutásban.

Címlapkép forrása: Guang Niu/Getty Images

euro-penz-loszer
London Stock Exchange
tőzsde
forint, forintárfolyam, forintlikviditás, készpénz, fizetés
brusszel europai unio
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
euro-penz-loszer