Előfizetői tartalom

Ősrégi roncsot újítana fel Washington – Súlyos geopolitikai játszma áll a háttérben

Portfolio
A Sierra Madre nevű második világháborús hadihajót a Fülöp-szigetek hatóságai szándékosan futtatták zátonyra még 1999-ben. A lépésnek stratégiai céljai voltak, Manila ezzel szerette volna biztosítani a fennhatóságát a Dél-kínai-tengeren található Spratly-szigetek felett. A területre viszont Kína is igényt formál, ez pedig egyre súlyosabb incidensekhez vezet a felek között.

A globális nagyhatalmi versenyfutás egyik legforróbb területe jelenleg a Dél-kínai-tenger, ahol Peking egyre határozottabban fejezi ki ambícióit. Kína magának követeli a sekély tenger területének szinte egészét, ezzel viszont más, térségi országokkal vitába keveredett. Kiemelkedő szereppel bír a Fülöp-szigetektől nyugatra fekvő Spratly-szigetcsoport, ennek fennhatóságát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés