Előfizetői tartalom

Váratlan helyen futott pofonba Kína – A világ egyik legszegényebb országa mutathatja meg, hogy kell ellenállni Peking nyomulásának

Madagaszkár a világ egyik legszegényebb államai közé tartozik, amelynek meg kell küzdenie a tipikusnak gondolt afrikai problémákkal: szegénység, korrupció, instabilitás, forráshiány. A hasonló helyek ideális terepet jelentenek a kínai Övezet és Út kezdeményezés (Belt and Road Initiative – BRI) számára, itt azonban falakba ütköztek a tervek. Úgy tűnik, mintha az ország immunis lenne a Peking gazdasági és politikai terjeszkedésére.

Egy egyedi világ útja a modernitásba

Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete, hatalmas természeti értékekkel és jelentős mennyiségű kiaknázatlan ásványkinccsel. A 30 milliós lakosságú ország viszont máig drámai gazdasági helyzetben van, a népesség több mint 75 százaléka napi két dollárnál kevesebből kénytelen megélni. A közszolgáltatások színvonala problémás, az egészségügy nehezen elérhető, a munkakörülmények pedig siralmasak. Ilyen környezetben szinte bármilyen beruházás nagy hatást gyakorolhat a térség életére nézve, hiszen az majdnem biztosan javulást eredményezne.

Madagaszkár politikai vezetői viszont nem akarnak mindenáron fejlesztéseket az országban.

Ehhez a döntéshez hosszú utat járt be az ország. A sziget korábban hosszú ideig francia gyarmatterület volt, Párizs 1897-ben csatolta a területeihez. Az 1960-ig tartó francia felügyelet máig meghatározó jegyeket hagyott az országban, például gazdasági és kulturális szinten is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés