Előfizetői tartalom

Az egész világot behálózza a világ egyik legveszélyesebb terrorszervezete – Így érnek össze a szálak a nyugati alvilággal

Portfolio
A Hezbollah nevű síita iszlamista mozgalom ismét a közérdeklődés figyelmébe került, köszönhetően Izrael Hamász elleni háborújának. A libanoni székhelyű szervezet azonnal támogatásáról biztosította a palesztinokat, majd fegyveres akciókat is elkövettek a zsidó állam fegyveresei ellen október elején. A hasonló radikálisok esetében mindig az egyik legnagyobb kérdés, hogy miből képesek finanszírozni a tevékenységüket, miközben a világ számos országa terrorszervezetként tartja őket számon. Ez a minősítés ugyanis súlyos korlátozásokat is jelent, szigorú büntetésekkel. A Hezbollah azonban megtalálta a kibúvót a korlátozások alól, működése jelen formájában sokkal inkább hasonlít egy transznacionális bűnszervezethez.

A Hezbollahot a libanoni polgárháború zavarában alapították – Irán támogatásával – a helyi síita csoportok ernyőszervezeteként. Akkoriban a fő cél egyértelműen Izrael kiűzése volt az ország határain belülről, máig a déli szomszédjukat tartják a főellenségnek. A másfél évtizeden keresztül zajló harcok végül befejeződtek a Földközi-tenger keleti partvidékén, de a síita mozgalom fennmaradt. A szervezet folyamatos építkezéssel egy kiterjedt, kiképzett harcosok tízezreivel bíró, jól felszerelt hadsereggé vált.

A hatalmas költségeket jelentő fejlesztések nem mentek volna a profilkiegészítés nélkül: ma már a Hezbollah a világ egyik legnagyobb transznacionális bűnszervezete.

A szervezet tagjai a tevékenységet illetően sem válogatnak az eszközökben, foglalkoznak heroin- és kokainkereskedelemmel, csempészettel, hamisítással és pénzmosással is. A kiterjedt hálózat akkorára nőtt, hogy már 2018-ban a világ egyik legnagyobb bűnszervezetének nevezte a libanoniak tevékenységét Jeff Sessions amerikai főügyész.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés