FONTOS A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől
 
Előfizetői tartalom

Gátlástalan támadás alatt a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala - Küszöbön az újabb pusztító háború?

Jemen a világ egyik legszegényebb és leginstabilabb országa, mégis van egy olyan, jelenleg kellemetlennek nevezhető tulajdonsága, hogy a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalán, az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger mellett fekszik. Az ország jelentős részét most Iránbarát iszlamista lázadók, az Anszár Allah (közismert nevükön húszi) mozgalom milíciái uralják, akik az elmúlt hetekben számos Szuezi-csatorna felé haladó hajót megtámadtak drónokkal, irányított rakétákkal. A sokasodó támadások miatt sorra függesztik fel a térségben a teherforgalmat a nagyobb hajózási vállalatok, ami egyre nagyobb problémát okoz az Ázsia és a Földközi-tenger közti áruforgalomnak. Amerika tegnap enyhén burkolt fenyegetést küldött a húsziknak: ha folytatják a támadásokat, háború lesz.

Tűz alatt a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala November elején váratlanul hadat üzentek a jemeni fővárost és az ország jelentős részét uraló húszi lázadók Izraelnek. Izrael ekkor épphogy megkezdte a Gáza elleni szárazföldi hadműveleteket, a radikális iszlamista Anszár Allah mozgalom vezetői pedig úgy érezték, ideje „szolidaritást mutatni” a Gázai övezet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés