Előfizetői tartalom

Tényleg gigantikus stratégiai hibát készül elkövetni Izrael? Lehet, hogy ezt most csúnyán benézték az amerikai elemzők

Ezen a héten jelentette be az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkara azt, hogy lezárult a Hamász elleni hadművelet második szakasza, és kivonják erőik egy részét a Gázai övezet északi részéből. A neves amerikai elemzőintézet, az Institute for Study of War (ISW) elemzésében gyorsan le is vonta a konklúziót: Jeruzsálem komoly hibát vét, mivel hagyja, hogy a Hamász újraépítse katonai erejét a térségben. De tényleg ennyire komoly lenne a helyzet? Nézzük.

Az ISW elemzései az esetek többségében megbízhatóak, ez azonban nem jelenti azt, hogy soha nem vonnának le elhamarkodott következtetéseket. Valószínűleg ezúttal is ez történt, ugyanis az izraeli helyzettel foglalkozó elemzés legfrissebb állapota már nem vetíti előre a Hamász újbóli megerősödését. De mi is okozta a zavart a rendszerben? Az IDF még a hét első felében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés