Előfizetői tartalom

Mindenben leverik a kínaiak hamarosan Amerikát? – Itt van 10 komoly veszély, ami mindent boríthat

Az elmúlt évtized egyértelműen Kínáé volt, hatalmas gazdasági fejlődésen ment keresztül az ország, miközben technológiai és katonai szempontból is az Egyesült Államok egyik legfontosabb vetélytársává lépett elő. A fejlődés megkérdőjelezhetetlen – nem véletlenül tekintenek most már Washington után Európában is vetélytársként Pekingre – viszont vannak figyelmeztető jelek, amik arról árulkodnak, hogy akár már jövőre megszakadhat a felívelési ciklus. Felmerül a kérdés, hogy mégis mi lehet annyira nagy kockázat, amely a világ második legnagyobb gazdaságát meg tudja kívülről ingatni. Ezekből sorolunk fel tízet.

Kína impozáns adatokat produkált 2023-ban is, a reál GDP növekedését 5,4 százalékra becsülték előzetesen, amely a világ legtöbb országában kimagaslóan örömteli szám lenne. Az adatokon sokat vitatkoztak a közgazdászok és a statisztikusok idén, viszont az egyértelmű, hogy a korábbi évekhez képest sokkal több vészjósló jelentés érkezett a kínai belpolitikai és gazdasági állapotot illetően, amely arra engedi következtetni a Kína-kutatókat, hogy már közel sincs minden rendben. Ez azonban nem az egyetlen veszély, ami fenyegeti a globális szerepkörre törő ország álmait. Számos külső konfliktus fenyegeti Pekinget; ezek közül összeszedtünk 10 olyan geopolitikai problémát, amely próbára teheti 2024-ben a keleti nagyhatalmat.

(A cikkben a lehetséges veszélyek NEM valószínűségi vagy fontossági sorrendben vannak)

1. Az Egyesült Államok és a Kína közötti rivalizálás

Évek óta slágertéma a két, globális hegemón szerepkörre törő hatalom durvuló viaskodása. Washington régóta egyedül töltötte be a világ vezetőjének pozícióját, ám Kína felemelkedésével ez már sok szempontból megkérdőjelezhető. A Fehér Ház nem is tervezi tétlenül szemlélni, hogy lekörözzék, ezért már évek óta az fókuszban van a pekingi törekvés visszanyomása.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés