Előfizetői tartalom

Súlyos stratégiai hibák sorozata vezetett Kína egyik legsúlyosabb válságához

Kína sokáig élvezte „a világ legnépesebb országa” címet, ám legkésőbb 2023 tavaszától már India vette át a vezető helyét. A keleti nagyhatalomban a születésszámok régóta lefelé tartó tendenciát mutatnak, az elmúlt években ez már a lakosságszám csökkenését eredményezte. A The Wall Street Journal elemzése alaposan utánajár, hogy pontosan milyen okok és stratégiai tévedések vezettek az egyre súlyosabb demográfiai válsághoz.

Bár Kínában még mindig többen élnek, mint Európában, Afrikában, vagy az amerikai kontinensen, mégis nagyon sokan kongatják a vészharangokat a lakosság csökkenése miatt. A számok egyelőre nem tűnnek drámainak: egy több mint 1,4 milliárd fővel bíró társadalom elbír 2 millió főnyi népességcsökkenést egy év alatt; ezt mutatták ugyanis 2023-ban a statisztikai mutatók. Igen ám, de Peking fő problémája a trendekben mutatkozik. Ameddig egy évvel korábban még „csak” 850 ezer fővel esett a kínai lakosság, addig egy évvel később már majdnem két és félszeresére emelkedett a csökkenés.

A JÖVŐBEN PEDIG HASONLÓRA SZÁMÍTHAT KÍNA, ÉVRŐL ÉVRE EGYRE TÖBBEN HIÁNYoZHATNAK MAJD A TÁRSADALOMBÓL.

A problémákhoz azonban nem az új, hanem még a több évtizeddel korábban meghozott döntések vezettek. Az 1980-as években bevezetett „egykepolitika” még nem nagyon foglalkozott megfelelően a több évtizedes hatásokkal, ezért könnyen meghozhatták a súlyos társadalmi döntést. A születések szabályozása azonban négy évtizeddel későbbre hozta meg igazán a hatását: a kínai lakosság nagyon gyorsan öregedik el, miközben a politika tanácstalanul áll az egy gyermek vállalására berendezkedett társadalmi gondolkodás átalakításának kihívása előtt. Az előrejelzések drámai csökkenést mutatnak, az ausztráliai Victoria Egyetem és a Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia kutatói azt jósolták, hogy Kínában az évszázad végére mindössze 525 millió ember él majd. Ez a korábbi előrejelzéseknél is alacsonyabb szám, pár éve még közel 600 milliós Kínát vizionáltak 2100-ra.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés