Előfizetői tartalom

Miért van szüksége Magyarországnak még több Gripen vadászbombázóra?

Orbán Viktor miniszterelnök ma bejelentette Ulf Kristersson svéd kormányfővel való találkozója után: Magyarország 4 új JAS 39C Gripen típusú vadászbombázót vásárol a SAAB-tól. A beszerzés híre nem teljesen újkeletű, sőt, évek óta várható volt: először még Maróth Gáspár korábbi védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos beszélt arról 2022-ben, hogy tervben van egy újabb Gripen-század felállítása, ezt ez év decemberében Szalay-Bobrovniczky Kristóf védelmi miniszter is megerősítette. Milyen képességekkel rendelkeznek ezek a gépek és miért van rájuk szükség? Nézzünk pár fontos tudnivalót.

Régóta tervezett dolog az újabb Gripen-beszerzés 2001-ben jelentette be még az első Orbán-kormány, hogy Magyarország régi, szovjet vadászbombázóinak lecserélése végett 14 JAS 39 Gripen típusú vadászbombázóval modernizálja a Magyar Honvédség légierejét. A gépek végül lízingre kerültek hazánk légierejébe, az erről szóló szerződéseket jelen állás szerint 2026-ig...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés