Előfizetői tartalom

Végre elárulta Netánjahu, milyen jövőt szán Gázának: részletes tervezet érkezett

A több mint négy hónapja tartó izraeli-Hamász konfliktusban az egyik legégetőbb kérdés, hogy pontosan mi lesz a palesztin államiság kérdésével. Az izraeli elöljárók számos ötletet felvetettek, most viszont a miniszterelnök nyújtott be a döntéshozók elé egy elképzelést, amelyben részletesen leírja, hogy ő pontosan milyen jövőt képzel el a palesztinok lakta területen. Azt is kifejtette javaslatában, hogy az addig vezető lépéseknek hogyan kellene kinézniük.

Izraelben hónapok óta az egyik legfontosabb kérdés, hogy pontosan hogyan viszonyuljanak a palesztinok kérdéséhez a jövőben. A Hamász ellen indított háború eleje óta számos elképzelés keringett, egyesek a Gázai övezet teljes elfoglalásában gondolkodtak, míg az arab világ nagy része a kétállami megoldást szorgalmazta. Arról kevesebb információ érkezett, hogy Jeruzsálem pontosan hogyan vélekedik a kérdésben, azonban néhány alapelvet azonnal lefektetett. Ezek a Hamász teljes megszüntetéséről, a palesztin radikalizáció visszaszorításáról, valamint az erős felügyeletről szóltak. Részletes kép azonban nem rajzolódott ki Jeruzsálem elképzeléseivel kapcsolatban.

Változást jelent az eddigiekhez képest, hogy Benjamin Netánjahu izraeli miniszterelnök a kabinet elé terjesztette a saját tervét a „Hamász utáni” jövőről.

A javaslat közép- és hosszútávon is részletezi a lépéseket a többségében palesztinok lakta területek sorsát illetően.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés