Előfizetői tartalom

Ez már igazán súlyos: mi lesz, ha tényleg börtönbe küldik az embert, aki Amerika következő elnöke lehet?

Szabó Ákos
Donald Trump ellen jelenleg közel száz vádpontban van folyamatban négy büntetőeljárás az Egyesült Államok különböző bíróságain. Ezen kívül pedig két Trumpot érintő polgári perben már született ítélet, akinek ezáltal összesen több százmillió dolláros bírságot kell kifizetnie. Bár a büntetőperek még évekig is elhúzódhatnak jogerős ítélet nélkül, azok fejleményei jelentősen befolyásolhatják a november eleji választások kimenetelét. A volt elnök korábban azt ígérte, hogy a börtönből is folytatná a választási kampányt, még akkor is, ha rengeteg jogi kérdőjel van akörül, hogy egyáltalán lehet-e egy elítélt az Egyesült Államok főparancsnoka. Összeszedtük, milyen bírósági ügyek miatt aggódhat Trump, és ezek hogyan befolyásolhatják a megválasztását.

Donald Trumpot 2016 novemberében választották meg az Egyesült Államok elnökévé, így 2017 és 2021 januárja között foglalhatta el az Ovális Irodát „a szabad világ vezetőjeként”. A republikánus politikus hosszadalmas jogi kálváriája már hivatali ideje alatt elkezdődött: történelmi rekord ugyanis, hogy kétszer is alkotmányos vádeljárás (impeachment) indult ellene a demokrata többségű képviselőházban, hogy eltávolítsák a tisztségéről.

Trumpot 2019-ben hatalommal való visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozása, majd 2021-ben lázadás szítása miatt vonták közjogi felelősségre a Capitolium január 6-i ostromával összefüggésben. A volt ingatlanmogul előtt csupán két korábbi elnök, Andrew Johnson és Bill Clinton ellen zajlott elmozdítási kísérlet 1868-ban, illetve 1998-ban. Ám ahogy ezekben, úgy a Trump ellen indult eljárás során sem állapította meg a szenátus az államfő bűnösségét, így egyikőjük sem került eltávolításra az elnöki pozícióból.

Több mint fél milliárd dollárnyi bírság

Csakhogy Trumpnak az első közjogi felelősségre vonása közben nemcsak egy, hanem kettő polgári perirat benyújtása miatt is aggódnia kellett: mindkét ügy 2019-ben kezdődött, és az elmúlt hetek során született, egyelőre nem jogerős ítéletek busás összegek megfizetésére kötelezik a politikust.  

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés