Előfizetői tartalom

Donald Trump a jó magyar–amerikai kapcsolatok záloga? – Orbán Viktor holnap találkozik a volt elnökkel

Szabó Ákos
Az elmúlt években egyre szorosabbá, legalábbis látványosabbá vált az a szövetség, amely Donald Trump volt amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között köttetett. Ennek jeleként a kormányfő februári évértékelő beszédében nyíltan fejezte ki bizakodását afelől, hogy 2025-ben visszatér Trump az amerikai elnöki székbe, emellett a külügyminiszter is hangot adott annak a kormányzati nézőpontnak, hogy a "kiváló magyar-amerikai kapcsolatok neve Donald Trump." Miközben a magyar kormány egyre nagyobb tétet rak a republikánus exelnök visszatérésére, a jelenleg hatalmon lévő demokrata adminisztrációval évek óta nem látott mélységbe zuhant az amerikai-magyar kapcsolatok minősége, ami megnyilvánul az amerikai nagykövettel történő heves szóváltásokban is. De vajon milyen érdekek lapulnak meg a politikai retorika mögött?

Meeting Mar-a-Lagóban

Február 29-én szivárgott ki, hogy Orbán Viktor holnap Donald Trumppal fog találkozni a volt amerikai elnök floridai villájában. Az értesülést a magyar kormányfő másnap megerősítette: mint mondta, Trumpot nagyon tiszteli, és ha ő lett volna hatalmon az ukrajnai háború kitörésekor, ma már nem lennének harcok. A miniszterelnök hozzátette, hogy szerinte Magyarország és a béke szempontjából Donald Trump visszatérése lenne előnyösebb.

Mielőtt Mar-a-Lagóba utazna holnap, Orbán a mai nap folyamán meg is érkezett Washingtonba, ahol a konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével fog részt venni egy magyar-amerikai kapcsolatok jövőjéről szóló panelbeszélgetésen.

Ha már az Egyesült Államokban tartózkodik, a jelenlegi elnökkel, Joe Bidennel való első találkozójának a felvetésére Orbán annyit reagált egy hete:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés