Páratlan hatékonysággal működik az ukránok sztárfegyvere, de mégsem építhetnek mindent erre
Globál

Páratlan hatékonysággal működik az ukránok sztárfegyvere, de mégsem építhetnek mindent erre

Portfolio
Az ukrán haderő nagyban támaszkodik az oroszok inváziójának visszaverésénél a dróntechnológia tömeges használatára, viszont ez nem változtatja meg az egyensúlyt a harcok során – számolt be a Kyiv Post.

Az ukrajnai háború egyik legfontosabb fejleménye, hogy mindkét fél tömegesen kezdte el használni az emberi irányítású (First Person View – FPV) drónokat, amelyek segítségével pontos képet kaphatnak a frontvonal állásáról.

Jelenleg Ukrajnában elképzelhetetlen mértékű drónhasználatot látunk, valóban drónok tíz- és százezreiről beszélünk a harctéren

– mondta el Ulrike Franke, az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) kutatója. Kijevben is látják a technológiai előnyeit az eszközöknek, ezért idén 1,25 milliárd dollárnyi összeget különítettek el a hasonló drónok fejlesztésére. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy „egymillió drónt” fog gyártani a kelet-európai ország idén. Ukrajna nyugati szövetségesei is igyekeznek hasonló eszközökkel ellátni az ukrán haderőt, viszont hatalmas az igény a frontvonalon ezekből.

Kijevi tisztségviselők szerint havonta akár 100-120 ezer FPV-re is szükség lehet a harcokhoz.

Ukrajnában a legégetőbb problémát jelenleg azonban nem a drónok jelentik, hanem a tüzérségi lövedékek krónikus hiánya. A Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) tanulmánya szerint egy támadó hadművelethez havi 200-250 ezer hasonló lőszerre lenne szükség, de a védelem hatékony fenntartása érdekében is 75-90 ezer elfogy egy hónap alatt. Az világos, hogy Kijev nem rendelkezik elegendő mennyiséggel egy átfogó offenzíva megindításához, de az állások tartása is egyre nagyobb kihívást jelent, mivel a nyugati lövedékek szállítása akadozik.

Ukrajna a csapásmérő drónok gyártásának jelentős növelésével csökkentheti tüzérségi lőszerigényét

– írja az IISS tanulmánya. Ebben azt írják le, hogy az olcsó FPV-k a költségek töredékéért képes hasonló hatást okozni a frontvonalon, mint a tüzérségi eszközökből kilőtt lövedékek. A költségkülönbség közben majdnem tízszeres a kettő között. A hatékonysága is megkérdőjelezhetetlen,

francia katonai források beszámoltak arról, hogy az orosz védelemben okozott károk akár 65-85 százalékáért is ezek a drónok lehetnek felelősek.

Abban azonban egyetértettek a szakértők, hogy hiába a remek számok, ezek mégsem tudják helyettesíteni a tüzérséget. Egyszerűen nem tud akkora rombolást okozni egy párszáz grammos robbanótöltet, mint egy tüzérségi lövedék. Emiatt – bár remek kiegészítők az FPV-k – de valójában még mindig lőszerek tömegére van szüksége Ukrajnának.

Az aggodalmak közben annak is szólnak, hogy a kis és egyszerű drónokat rádióhullámos jelekkel könnyű megzavarni, ezért az eszközök egyre kisebb százaléka talál célt. Az is jelentős problémát okoz, hogy ameddig a háború elején az ukránok hatalmas előnyt élveztek az FPV-k számában, addig mára az oroszok minimum beérték drónokat illetően Kijevet, de egyes hírek szerint már felül is múlták őket.

Címlapkép forrása: Khrystyna Lutsyk/Global Images Ukraine via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
kanyaró rubeola mumpsz vakcina