Portfolio signature

Történelmi győzelmet aratott Vlagyimir Putyin, de van pár komoly furcsaság

Vasárnap este az utolsó urnákat is lezárták Oroszországban, a szavazatokat pedig mára össze is számolták, így biztosra vehető, hogy Vlagyimir Putyin nemcsak saját, de a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét is magáénak tudhatja. Nézzük, mit mutatnak a számok.

A Szovjetunió felbomlása óta most tartották a nyolcadik közvetlen elnökválasztást Oroszországban, és bár Putyin győzelme semmiképp sem nevezhető meglepőnek, akadnak azért itt érdekességek.

A választásokon résztvevő orosz állampolgárok aránya már önmagában érdekes, ugyanis a mostani 74,22%-os részvételi arány csak egy hajszálnyival marad el a modern orosz történelem minden bizonnyal legfontosabb, 1991-es választása mögött. Akkor a választásra jogosultak 74,67%-a járult az urnák elé. A magas résztvevői arány esetén felmerülhet kérdésként, hogy a több százezer Ukrajnában, vagy az ukrán határ környékén állomásozó orosz katona hogyan adhatta le a voksát, de a helyzet alapvetően védhető a Kreml oldaláról: a részleges megszállás alatt álló, Moszkva által magának vallott területeken ugyanúgy megtartották a választásokat.

Ha a részvételi arány nem is döntött rekordot, Putyin abszolút: a szavazatok  majdnem 10%-ot javítva korábbi legjobb, 2018-as eredményén (amikor a voksok 77,53%-át írták a nevéhez) brutális, 87,34%-os támogatottsággal kezdheti meg újabb elnöki ciklusát.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés