Andrzejczak: Ukrajna elveszíti a háborút, ideje felkészülni Oroszország támadására
Globál

Andrzejczak: Ukrajna elveszíti a háborút, ideje felkészülni Oroszország támadására

Portfolio
Ukrajna vereségéről, több milliós veszteségről, közelgő NATO-Oroszország háborúról és atomfegyverek telepítéséről beszélt Rajmund Andrzejczak tábornok, a lengyel haderő volt vezérkari főnöke a lengyel televízió adásában – számolt be több lengyel portál, köztük a Polsat News is.

Rajmund Andrzejczak, a lengyel haderő tavaly év végén távozó vezérkari főnöke a televíziós interjú során kijelentette: Ukrajna elveszíti a háborút, Európának pedig fel kell készülnie arra, hogy a következő években háború jöhet Oroszországgal.

A tábornok szerint Európának alig két-három éve maradt a felkészülésre, arra, hogy elhárítsa az orosz fenyegetést. Andrzejczak egyben azt is kijelentette, hogy a lengyel védelmi stratégia rendelkezései "túlnyomó többségükben elavultak".

Kritizálta a lassú felkészülést is, és elégtelennek nevezte az uniós lőszerprogramot arra, hogy megoldja a meglévő problémákat. Véleménye szerint újabb hadiipari üzemeket kellene építeni, annak érdekében hogy több lőszert gyártsanak, gyorsabban.

Az üzemek diverzifikálását is fontosnak tartja, ugyanis Lengyelország legfontosabb gyárai közel vannak a keleti határhoz. Sziléziába és Alsó-Sziléziába helyezné át a gyártás egy részét, és amerikai üzemeket is bevonzana Lengyelországba. A lengyel hadiipar – szerinte – így képes lenne

megfelelő mennyiségű lőszert előállítani nem csak a lengyel haderő, hanem a balti országok és az európai egységek számára is.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelországnak be kellene lépnie a nukleáris fegyverrel rendelkező államok körébe, Andrzejczak egyértelmű igennel válaszolt. Indoklása szerint a nukleáris robbanófejek megléte akár el is riaszthatná az oroszokat Lengyelország megtámadásától.

Az interjú során kitértek a jelenlegi orosz-ukrán háborúra is, a tábornok a helyzetet drámainak nevezte. Kijelentette azt is, hogy a főparancsnok leváltása, és Szirszkij érkezése nem tudta megoldani Ukrajna problémáit, és az új parancsnok is azokkal a kihívásokkal szembesül, mint Zaluzsnij.

Problémásnak nevezte az ukrán mozgósítást, a felszerelés hiányosságait, és a már elszenvedett veszteségek jelentőségét is kiemelte. Sőt, ezzel kapcsolatosan egy teljesen új, még az orosz védelmi minisztérium becsléseit is meghaladó számot mondott be:

Több mint 10 millió ember hiányzik. Becslésem szerint a veszteségeket nem százezrekben, hanem milliókban kell számolni. Az országnak nincsenek erőforrásai, nincs, aki harcoljon

– jelentette ki az egykori vezérkari főnök.

Az interjú legerősebb mondata mégsem itt, hanem kicsit később hangzott el, amikor az újságíró rákérdezett arra, hogy mi történik akkor, ha Ukrajna március végére valóban kifogy a légvédelmi rakétákból. Andrzejczak szerint ez további hatékony orosz csapásokat, nagyobb áldozatokat és az állami infrastruktúra további elemeinek  a megsemmisítését fogja jelenteni.

Ezt a háborút az ukránok elveszítik

– jelentette ki.

A címlapkép illusztráció, a címlapképen Rajmund Andrzejczak (jobbra), mint vezérkari főnök látható, Andrzej Duda (balra) lengyel köztársasági elnök társaságában. Címlapkép forrása: Foto Olimpik/NurPhoto via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mark rutte