Megy a bírósági pingpong: újabb fordulatot vett a texasi határvédelmi szigorítás ügye
Globál

Megy a bírósági pingpong: újabb fordulatot vett a texasi határvédelmi szigorítás ügye

MTI
|
Portfolio
Tegnap az Egyesült Államok szövetségi Legfelsőbb Bírósága a republikánusok legnagyobb örömére engedélyezte a Texasban elfogadott határvédelmi szigorításról szóló törvény életbe lépését addig, amíg egy alacsonyabb szintű bíróság nem mérlegeli annak alkotmányosságát. Késő este azonban meg is érkezett a fordulat: a New Orleans-i székhelyű 5. kerületi fellebbviteli bíróság felfüggesztette a törvény végrehajtását. A jogszabályról ma lesz meghallgatás a testület előtt, amelyet követően akár ismét érvényre juttathatják a Biden-adminisztráció által ellenzett javaslatot.

Texasban decemberben írta alá Greg Abbott kormányzó az állami hatáskörben hozott határvédelmi szigorítási jogszabálycsomagot, melynek keretében a rendőrség jogosulttá válik arra, hogy letartóztasson minden illegális határátlépéssel gyanúsított személyt, kivéve azokat, akik iskolákban, egészségügyi intézményekben vagy imahelyeken tartózkodnak. A törvény értelmében az illegális határátlépés okán kiszabott büntetések szabálysértéstől kezdve egészen a bűncselekményig terjedhetnek, 2000 dollár összegű pénzbüntetést vagy akár börtönbüntetést is maguk után vonva.

A jogszabálynak eredeti tervek szerint március 5-én kellett volna életbe lépnie. Eszerint azok számára, akik többszöri próbálkozásra illegálisan lépnek be Texasba, akár 20 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. A bírósági eljárás során a bevándorlókat emellett arra is kötelezhetik, hogy térjenek vissza Mexikóba. Ezzel összefüggésben egy tegnap kiadott mexikói kormányzati közlemény elfogadhatatlannak nevezte, hogy az amerikai államban a bevándorlók bűnözővé minősítésével igyekeznek megállítani a migrációs folyamatokat. Hozzátették, hogy "semmilyen körülmények között" nem fogadnak be Texas állami hatóságai által kitoloncoltakat, még akkor sem, ha mexikóiakról van szó.

Tegnap a republikánusok bőszen ünnepelték a Legfelsőbb Bíróság döntését, miszerint egyelőre nem semmisítik meg alkotmányjogi okokból a törvényt, és megvárják az alsóbb szintű 5. kerületi fellebbviteli grémium ítéletét. Viszont a legfőbb bírói testület három liberális tagja ellenezte ezt a határozatot, különvéleményükben kiemelve, hogy

a texasi törvény felborítja az állami és szövetségi hatalmi egyensúlyt és káoszhoz vezethet, ugyanis a bevándorlás szabályozása szövetségi hatáskör.

Greg Abbott, Texas kormányzója tegnap pozitív fejleménynek nevezte a legfelsőbb bírósági döntést, de elismerte, hogy az alsóbb szintű fellebbezési bíróságon folytatódik az általa aláírt jogszabály hatályáról szóló eljárás.

És a New Orleans-i székhelyű 5. kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság meg is hozta határozatát aznap késő este:

mégpedig átmenetileg felfüggesztették annak érvénybe lépését addig, amíg meg nem hallgatják szerdán a felek szóbeli érvelését.

Végleges döntést pedig jövő hónapban fognak hozni az alkotmányjogi kérdésben, amely nemcsak felfüggesztheti, hanem ténylegesen meg is semmisítheti a határvédelmi törvényt. Ez a határozat azonban a Legfelsőbb Bíróság előtt ismét fellebbezhető lesz.

A Fehér Ház tegnap megismételte álláspontját, miszerint a jogszabályt alkotmányellenesnek tartja. Karine Jean-Pierre szóvivő elmondta:

a törvény csak egy másik példa arra, hogy a republikánusok a határkérdést politikai célokra használják, miközben akadályozzák a valós megoldást.

A texasi törvény körüli vita újabb fejleményt jelent a republikánus vezetésű állam és a demokrata szövetségi kormányzat között zajló határvédelemről szóló pártpolitikai csatározásban, amiről alábbi cikkeinkben írtunk bővebben:

(Reuters)

Címlapkép: Közép-amerikai bevándorlók közelednek az amerikai-mexikói határkerítéshez, miután Mexikóból érkezve átkeltek a Rio Grandén a texasi El Pasóban 2019. február 1-jén. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kanyaró rubeola mumpsz vakcina