Komoly kudarc érte az orosz űrprogramot

Portfolio
20 másodperccel az indulás előtt megszakították három asztronauta indulását a nemzetközi űrállomásra. Az úrhajósok, név szerint Tracy Dyson NASA-asztronauta, Oleg Novickij a Roszkozmosz embere és a fehérorosz Marina Vasziljevszkaj az oroszok által bérelt kazahsztáni Bajkonur indítóállásról ment volna az űrkikötőbe - írja az ABC News.

A startot az automatikus biztonsági rendszer mintegy 20 másodperccel a tervezett felszállás előtt megszakította. Az orosz Roszkozmosz űrvállalat és a NASA közölte, hogy a legénység biztonságban van, és Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezetője elmondta, hogy

a következő indítási kísérletet szombatra tűzték ki.

Boriszov újságíróknak elmondta, hogy az egyik áramforrás feszültségesése okozta a leállást.

Az űrállomás, amely a hidegháború utáni nemzetközi együttműködés szimbólumaként szolgált, a Moszkva ukrajnai katonai akciója miatti feszültségek közepette az egyik utolsó megmaradt együttműködési terület Oroszország és a Nyugat között. A NASA és partnerei remélik, hogy 2030-ig folytathatják a Föld körül keringő űrállomás üzemeltetését.

Dysonnak ez lett volna a harmadik útja az űrkomplexumba, ahol hat hónapot kellett volna eltöltenie. Novickij, aki negyedik alkalommal repült volna a Föld körüli bázisra, és Vasziljevszkaja, aki hazája első űrhajósaként első űrrepülésére készült, 12 nap földkörüli pályán töltött idő után tért volna vissza a Földre.

Oroszország továbbra is a szovjet tervezésű rakéták módosított változataira támaszkodik a kereskedelmi műholdak, valamint az űrállomásra tartó személyzet és rakomány szállításánál.

Bár a legénység nem volt veszélyben, a csütörtöki meghiúsult indítás jelentős incidens volt az orosz űrprogram számára.

Címlapkép forrása: Bill Ingalls/NASA via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF