Portfolio signature

Nemrég szabadultak a börtönből, most egy hatalmas olaj- és gázkincsen ülő országot kaparinthatnak meg

Furcsa választás készül Afrika egyik legstabilabbnak és ledemokratikusabbnak tartott országában, Szenegálban: a legesélyesebbnek tartott elnökjelölt alig néhány nappal a voksolás előtt hagyta el a börtönt, miközben tizenkilencen is sorban állnak, hogy átvegyék a posztot a nehezen leköszönő eddigi államfőtől. Az új elnöknek rengeteg problémával kell majd szembenéznie, de ő lehet az is, akinek regnálása alatt megkezdődhet végre az országban talált hatalmas kőolaj- és földgázlelőhelyek kiaknázása.

Afrika egyik legdemokratikusabb és legstabilabb országában hívják az urnákhoz a választókat vasárnap. Szenegál természetesen afrikai viszonyok között számít szabadnak és demokratikusnak: a valószínűleg legesélyesebb jelöltet rágalmazás miatt elítélték, így nem indulhat el a választáson, ezért egy másik jelölt áll ringbe helyette, ráadásul mindketten csupán néhány napja szabadultak a börtönből. Az ország regnáló elnöke nem indulhat újra, de februárban megpróbálkozott azzal, hogy decemberig elnyújtsa hatalmát, ami halálos áldozatokkal is járó tüntetésekhez vezetett az országban. Végül az eredetileg február 25-ére kiírt elnökválasztást egy hónappal később, március 24-én tartják meg.

Szenegál annak a Száhel-övezetnek a nyugati végén található, amely jelenleg Afrika és a világ egyik legproblémásabb gócpontja, az utóbbi három évben számos államában tört ki (általában franciaellenes és oroszpárti) puccs, az övezet keleti végén, Szudánban pedig jelenleg is véres polgárháború zajlik. Ehhez képest Szenegál valóban a jogállam és a demokrácia fellegvárának tűnik, habár a szegénység és a munkanélküliség ezt az országot is jelentősen sújtja, és rengetegen kísérelnek meg Európába jutni a jobb élet reményében. A legújabb migránsútvonal a Szenegáltól nem olyan messze, északra fekvő, az Afrika partjainak közelében található, de Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre vezet, ahol 2022-ről 2023-ra több mint megkétszereződött a beérkező migránsok száma.

Szenegált 12 éve vezeti elnökként Macky Sall, de idén már nem indulhat újra az államfői székért – most először fordul elő az országban, hogy a hivatalban lévő elnök nem méretheti meg magát. Sall igyekezett minél kevesebb mozgásteret hagyni a hatalmával nem szimpatizálóknak: ellenzéki politikusokat záratott börtönbe, szigorította a gyülekezési jogot, tüntetéseket tiltatott be, korlátozta a független médiát, pártjába csatornázott át állami pénzeket. Ennek ellenére a hatalompárt, a Szövetség a Köztársaságért megosztott, a párt mostani jelöltje, Amadou Ba pedig népszerűtlen. Bár Szenegálban hivatalos közvélemény-kutatások nem készülnek, egy belső kormányzati felmérés szerint a hat éve Sallra szavazóknak most csak mintegy 60 százaléka fogja a párt jelöltjére adni a voksát.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés