Végső leszámolásba kezdett Oroszország: megindultak legmodernebb hiperszonikus fegyverei

Portfolio
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat forrásai szerint Oroszország a Krímből indított két rakétát Kijevre, amelyeket bár az ukrán légierő lelőtt, de a törmelék öt embert megsebesített és épületeket rongált meg. A legújabb információk szerint Moszkva az SzBU központi irodáit célozta, és Oroszország legmodernebb, hiperszonikus fegyverét vetette be a támadásban - közölte a Kyiv Post.

A Kyiv Post forrásai szerint a rakéták azokat a helyiségeket célozták meg, ahol magas rangú SBU-tisztviselők tartózkodtak.

Az ukrán légierő közleménye szerint a rakéták nem érték el céljukat, a Kijev környéki légvédelem ugyanis megállította a támadást. A Kyiv Post beszámolója szerint a légvédelmi szirénák ukrán idő szerint körülbelül 10:30 körül szólaltak meg, majd nem sokkal később két erős detonáció hallatszódott. A lehulló törmelék így is 2 épületet megrongált, öt ember pedig megsebesült az incidensben.

Más beszámolók azt írják, hogy nem volt légiriadó a támadás előtt, mivel a hiperszonikus fegyverek kevesebb, mint 3 perc alatt tették meg az utat a Krím és Kijev között. Ez alapján - no meg a közösségi médiába felkerült felvételek szerint az Oroszország által kilőtt rakéták 3M22 Cirkon hiperszonikus cirkálórakéták voltak.

A hiperszonikus fegyverek amellett, hogy a hangsebesség minimum ötszörösének (Mach 5 – 6174 km/h) elérésére képesek, a legtöbb ilyen fegyverrendszer képes a röppályájának módosítására is, ezért a jelenleg működőképes rakétavédelmi rendszerekkel azinte lehetetlen őket elfogni. Emellett felszerelhetők akár nukleáris robbanófejekkel is.

A tengeri indítású 3M22 Cirkon rakéta hatótávolsága 1000-1500 kilométer között mozog, sebessége pedig a Mach 8-at is elérheti. Sorozatgyártása 2021-ben indult, Ukrajnában 2023-ban vetették be először, igaz, akkor vagy célt tévesztett, vagy lelőtték a rakétát.

Címlapkép forrása: Reuters/Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF