Új hadi projektről tárgyal Zelenszkij, súlyos információ bukott ki a moszkvai terrortámadásról - Háborús híreink hétfőn
Globál

Új hadi projektről tárgyal Zelenszkij, súlyos információ bukott ki a moszkvai terrortámadásról - Háborús híreink hétfőn

Portfolio
Értesülések szerint Irán figyelmeztette Oroszországot egy lehetséges nagyszabású terrorcselekményre, egy hónappal a Crocus City Hall elleni brutális terrortámadás előtt. Eközben Zelenszkij ukrán elnök egy integrált elektronikus hadviselés-irányítási rendszer kiépítésére irányuló projektről tárgyalt  katonai és kormányzati tisztviselőkkel. Cikkünk folyamatosan frissül.
Megosztás

Elfogták az oroszországi terrortámadás újabb gyanúsítottját

Előzetes letartóztatásba helyezte egy moszkvai bíróság hétfőn a Moszkva melletti Krasznogorszkban található Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadás tizedik gyanúsítottját.

Elfogták az oroszországi terrortámadás újabb gyanúsítottját
Megosztás

Orosz kémektől tartanak a szomszédban

Karl Nehammer osztrák kancellár hétfőn elrendelte a nemzetbiztonsági tanács összehívását április 9-re a néhány éve feloszlatott Alkotmányvédelmi és Terrorizmusellenes Szövetségi Hivatal (BVT) kémkedéssel gyanúsított egyik munkatársának őrizetbe vételével összefüggésben.

Orosz kémektől tartanak a szomszédban
Megosztás

Nincs veszélyben Ukrajna energiaellátása

Az orosz légicsapások jelentős károkat okoztak ugyan Ukrajna energetikai infrastruktúrájában, de a teljes összeomlás valószínűtlen - jelentette ki hétfőn Volodimir Kudrickij, az az állami tulajdonú Ukrenerho áramszolgáltató vállalat igazgatótanácsának elnöke.

Március 22. óta az orosz erők célzottan, szinte napi rendszerességgel támadják az ukrán hő- és vízerőműveket, valamint az energetikai hálózatot. "Céljuk, hogy áramkimaradások legyenek egyes ukrán nagyvárosokban, a mi célunk pedig az, hogy elejét vegyük ennek" - mondta Kudrickij a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

A magánkézben lévő legnagyobb áramszolgáltató cég, a DTEK, amely Ukrajna áramszükségletének mintegy negyedét fedezi, nemrég közölte, hogy hat erőművéből ötöt megrongáltak a támadások, és emiatt elvesztették kapacitásuk 80 százalékát. Az orosz rakétacsapások jelentős károkat okoztak a legnagyobb ukrán vízerőműben, a zaporizzsjaiban, de a kanivi és dnyeszteri létesítményekben is.

Ukrajna áramigényeinek túlnyomó részét három atomerőmű fedezi, fogyasztási csúcsidőszakban viszont kulcsszerepet játszanak az ország hő- és vízerőművei is.

"Jelenleg a legnagyobb aggályaink áramtermelő képességeink miatt vannak, különös tekintettel ami a hálózat terheltségének egyensúlyát biztosító víz- és hőerőműveket illeti" - mondta Kudrickij, de hangsúlyozta, hogy az ország energiahálózata nincs az összeomlás szélén.

"Egy összeomlás az energetikai rendszer teljes, vagy részleges, kontrollálhatatlan leállását jelentené. Ez nem történt meg és nem is fog, egy ilyen forgatókönyvet valószínűtlennek tartunk" - tette hozzá.

Kudrickij mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy talán lehetnek "helyi problémák" az egyes régiókban, mint például Harkivban, vagy Odesszában.

Kiemelte, hogy át kell gondolni az áramtermelés összetételét, valamint azt, hogy ezt az infrastruktúrát miként lehet védhetővé tenni a légicsapásokkal szemben. Ez utóbbi csak abban az esetben lehetséges, ha Ukrajna kisebb erőművek százait építi ki az ország különböző pontjain. "Ennek a folyamatnak haladéktalanul el kell kezdődnie" - fűzte hozzá.

(MTI)

Megosztás

Megdöbbentő hír: előre tudhattak az oroszok a terrortámadásról?

Friss értesülések szerint Irán figyelmeztette Oroszországot egy lehetséges nagyszabású terrorcselekményre, egy hónappal a Crocus City Hall elleni brutális terrortámadás előtt.

Megdöbbentő hír: előre tudhattak az oroszok a terrortámadásról?
Megosztás

Egyre több orosz gáz folyik Európába

A Gazprom orosz energiaóriás a februári mennyiséghez képest 4,5%-kal növelte földgázszállításait Európába márciusban, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 26%-kal több gázt exportált, miközben az ukrajnai háború miatt csökkent európai exportja mellett jelentősen bővítette kínai gázértékesítéseit - írja a Reuters.

Egyre több orosz gáz folyik Európába
Megosztás

Podoljak: egy ilyen háborúnak csak egy megoldása van

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója ma erős hangvételű üzenetben szólított fel Ukrajna támogatásának fontosságára - írja a The Guardian.  

Podoljak: egy ilyen háborúnak csak egy megoldása van
Megosztás

Különleges rendszer kiépítéséről tárgyalt Zelenszkij

Szóba kerültek a megbeszélésen a dróngyártási tervek is.

Különleges rendszer kiépítéséről tárgyalt Zelenszkij
Megosztás

Fontos kérést intéztek Kínához az orosz-ukrán háború kapcsán

Kína hajlandó több jó minőségű terméket és szolgáltatást importálni Franciaországból, de egyúttal reméli, el tudja kerülni, hogy az Európai Unió "kockázatcsökkentési" stratégiája kárt okozzon neki, "negatív üzleti hangulatot" keltsen - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, miután Pekingben tárgyalt francia kollégájával, Stéphane Séjournéval. Séjourné többek között arra kérte Pekinget, mint a nemzetközi jog betartásának egyik kulcsszereplőjét, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra.

Fontos kérést intéztek Kínához az orosz-ukrán háború kapcsán
Megosztás

Kórházat ért izraeli légicsapás a Gázai övezetben

Izraeli légicsapás érte helyi idő szerint vasárnap a Gázai övezeti al-Aksza kórházat, négyen meghaltak, 17-en megsebesültek az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) értesülése szerint.

Kórházat ért izraeli légicsapás a Gázai övezetben
Megosztás

Robbanás történt egy voronyezsi kávézóban

Robbanás történt a voronyezsi "Chaikhana Vostochny" kávézóban - számolt be a Nexta.

Robbanás történt egy voronyezsi kávézóban
Megosztás

17 éve nem volt ilyen alacsony Oroszország külső adóssága

A 2023 január elsejei 385,1 milliárd dollárhoz képest egy év alatt 68,2 milliárd dollárral (17,7 százalékkal) 316,8 milliárd dollárra esett Oroszország külső adóssága, ami 17 éve, 2007 január elseje óta a legalacsonyabb  - közölte az orosz jegybank hétfőn.

17 éve nem volt ilyen alacsony Oroszország külső adóssága
Megosztás

ORFK: csaknem hétezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 3629-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3353-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 19 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

(MTI)

Megosztás
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
urkajnai háború ukrán front oroszország percről percre frissítés