Egyetlen példa, ami jól mutatja: gúzsba kötve táncolna Európa, ha Kína megtámadná Tajvant
Globál

Egyetlen példa, ami jól mutatja: gúzsba kötve táncolna Európa, ha Kína megtámadná Tajvant

Portfolio
Egy Hong Kong-i székhelyű vállalat a lengyelországi Gdynia kikötőjének egy fontos részét ellenőrzi, ami biztonsági aggályokat vet fel, mivel közel van egy olyan dokkhoz, amelyet az Ukrajnának szánt amerikai és NATO-segélyek kirakodására használnak – írja a Politico.

A szóban forgó kikötőrész a Gdynia Container Terminal (GCT), amelyet a Hutchison Port Holdings működtet, ez a cég pedig a Hong Kong-i székhelyű CK Hutchison Holdings tulajdonában áll. A GCT egy teljes körű szolgáltatást nyújtó konténer- és nehézrakomány-kezelő létesítmény Gdyniában, amely mintegy 20 hektárt és közel 600 méter tengerpartot foglal el a balti-tengeri kikötőben.

A lengyel kormány most nyomás alá került, hogy minősítse kritikus infrastruktúrának a terminált.

A terminál közvetlenül a lengyel különleges erők bázisával és a haditengerészet hajógyárával szemben található, ahol lengyel fregattokat építenek.

A Pentagon ideiglenesen egy közeli dokkot használ a NATO és az Egyesült Államok katonai felszerelésének kirakodására Északkelet-Európa számára, valamint az Ukrajnának szánt felszerelések kirakodására.

A GCT-vel kapcsolatos biztonsági aggályok nemcsak ezek közelsége miatt vetődnek fel, hanem azért is, mert a vállalat elvileg meg tudja akadályozni a kikötő megközelítését.

Augusztusban az amerikai haderőnek szánt felszerelést akartak kirakodni a GCT közelében lévő dokkban. A hajó orra azonban mintegy 50 méterrel benyúlt a Hutchison zónájába, és a vállalat megtagadta a kirakodáshoz való hozzájárulást. A gdyniai kikötői hatóságok megpróbáltak közbelépni, hogy megoldást találjanak, de a katonai felszerelés átrakodása végül kudarcot vallott.

Az egyik lengyel kormánypárti képviselő azt mondta, kérvényezni fogják a kormánynál, hogy a kínai tulajdonú partrészt nyilvánítsák hivatalosan a kritikus infrastruktúra részévé. Ha ez megtörténik, a Hutchisonnak jelentést kellene tennie a kormánynak biztonsági műveleteiről, de ez nem befolyásolná a kikötő békeidőben történő üzleti tevékenységét.

A kínai vállalat egyébként nagyon olcsón bérli a kikötőrészt egy 2007-es szerződésnek köszönhetően: évi 294 ezer zlotyt (nagyjából 26 millió forintot) kell fizetnie egészen 2089-ig. Ez mindössze 1 százaléka annak, amit más vállalatoknak fizetnie kell egy hasonlóan stratégiai jelentőségű kikötőért.

Az Európai Unió általában is felismerte azokat a veszélyeket, amelyeket a kikötői infrastruktúrába történő kínai befektetések jelentenek.

Januárban az Európai Parlament elfogadott egy jelentést, amely rámutatott a stratégiai fontosságú kikötők külföldi befektetések előtti megnyitásával járó veszélyekre.

Az Európai Parlamenti Kutatási Szolgálat tavalyi jelentése szerint kínai állami vállalatok, például a COSCO Shipping és a China Merchants Port Holdings 10 uniós országban vesznek részt kikötői beruházásokban. A Hutchison Port Holdings is szerepelt a jelentésben.

Tom Berendsen holland EP-képviselő szerint Kína akár nyíltan politikai célokra is használhatja a jövőben hajózási vállalatait. Példának hozta, hogy

ha például egyes EU-tagállamok explicit segítséget nyújtanának Tajvannak egy esetleges kínai támadás alkalmából, Peking megtorolhatná ezt a kritikus kikötői infrastruktúra lezárásával.

Címlapkép: Gdynia kikötője Lengyelországban. Forrás: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
abrams tank PUBLIC DOMAIN