Be kellene szántani a brit külügyminisztériumot? Volt bennfentesek felszámolnák, úgy ahogy van

Portfolio
Múltbéli vezető brit diplomaták és tisztviselők jegyzik azt a radikális változásokat sürgető javaslatot, amely szerint a brit külügyminisztériumot meg kellene szüntetni, és helyébe egy új nemzetközi ügyekért felelős tárcát kellene létrehozni "kevesebb gyarmatosítás korabeli képpel a falon." Szerintük a külügyminisztérium a jelenlegi formájában elitista, a múltban ragadt, és nehezen tudja egyértelműen ellátni a megbízatását.

Korábbi elsőrangú tisztviselők álltak bele a brit külügyminisztérium, a Foreign Office jelenlegi működésébe, feladatkörébe és formájába - tudósít a BBC. Mint írják, a tárca túlságosan a külügyminiszter magánirodájaként működik, nem képes végrehajtani a rá kiszabott feladatokat, és múltban ragadtságát a neve is tükrözi: Külügyi, Nemzetközösségi, és Fejlesztési Minisztérium (a "Nemzetközösségi" kifejezés helyett korábban "Gyarmati" szerepelt).

A programtervet többek közt Lord Sedwill volt kabinettitkár, Moazzam Malik, a külügyminisztérium volt főigazgatója, valamint Tom Fletcher, Tony Blair, Gordon Brown és David Cameron volt nagykövete és külügyi tanácsadója jegyzi.

A javaslat szerzői úgy vélik, hogy az új minisztériumnak szélesebb feladatkörrel kellene rendelkeznie, amely a hagyományos külpolitika mellett a kereskedelemmel és a segélyezéssel, a fejlesztéssel és a klímaváltozással kapcsolatos stratégiák koordinálásával is elősegíthetné Nagy-Britannia jólétét és biztonságát. A korábbi tisztviselők szerint a kormánynak emellett kötelezettséget kellene vállalnia arra, hogy a nemzeti jövedelem 1%-át a nemzetközi politikai prioritásaira fordítja – ahogyan jelenleg annak 2%-át a védelemre költik.

Kiemelik továbbá, hogy

"az épületek modernizálása – talán kevesebb gyarmatosítás korabeli képpel a falakon – segíthetne egy nyitottabb munkahelyi kultúra kialakításában, és egyértelmű jelzést adna Nagy-Britannia jövőjéről."

A diplomaták EU-n kívüli középhatalmi státuszának megfelelő viselkedést várnának a brit külpolitikától. Mint fogalmaznak, csapatjátékosnak és szerényebbnek kell lenniük, illetve sokat tanulhatnának Kanadától, Norvégiától vagy Svájctól, ugyanis az Egyesült Királyság nem támaszkodhat többé kizárólagosan a történelmi nagyságára, illetve az Egyesült Államokkal és Európával ápolt szövetéségére.

Rishi Sunak szóvivője visszautasította a bírálatot: a Downing Street közölte, hogy a miniszterelnök nem ért egyet azzal, hogy a külügyminisztérium elitista lenne, és azzal sem, hogy a gyarmati korszakból származó festményeket el kellene távolítani.

Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében. Információ és jelentkezés

Címlapkép: David Cameron brit külügyminiszter találkozik a NATO vezette békefenntartó misszió brit katonáival 2024. január 4-én a koszovói Pristinában. Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF