Arcpirító bukással néz szembe a brit kormánypárt: ebből történelmi vereség lehet
Globál

Arcpirító bukással néz szembe a brit kormánypárt: ebből történelmi vereség lehet

MTI
|
Portfolio
Több mint negyedszázada nem tapasztalt súlyosságú választási vereséget valószínűsít a kormányzó brit Konzervatív Pártnak a szerdán ismertetett legfrissebb felmérés.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov 18 761 választó bevonásával elvégzett reprezentatív vizsgálata szerint ha most tartanák Nagy-Britanniában a parlamenti választásokat,

a 2010 óta kormányon lévő konzervatívokra 24 százaléknyian voksolnának, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt a szavazatok 41 százalékát szerezné meg.

Ez azt jelentené, hogy a Konzervatív Párt az előző, 2019-es választásokon megszerzett 365 képviselői mandátumból 210-et elveszítene, és így mindössze 155 fős frakciója lenne a 650 tagú londoni alsóházban, a Labour ugyanakkor 201 fővel 403-ra növelné frakciójának létszámát.

A YouGov kiemeli, hogy a most kimutatott pártpreferenciák alapján a Rishi Sunak miniszterelnök vezette konzervatívok még rosszabb eredményt érnének el, mint a földcsuszamlásszerű munkáspárti győzelemmel végződött 1997-es választáson, amikor a Konzervatív Párt John Major vezetésével 165 képviselői mandátumot szerzett.

Az akkori választás után a Tony Blair vezette Munkáspárt 418 fős alsóházi frakcióval alakíthatott kormányt, vagyis Sir Keir Starmer, a Labour jelenlegi vezetője a 27 évvel ezelőttihez hasonló arányú győzelemre számíthat, ha a YouGov új felmérésében jelzett szavazatarányok érvényesülnek a következő választáson.

A YouGov hangsúlyozza: számítási modellje alapján a friss vizsgálat eredményei azt valószínűsítik, hogy a konzervatív párti frakció több vezető tagja is elveszítené alsóházi mandátumát.

Közöttük van Jeremy Hunt pénzügyminiszter, aki saját dél-angliai választókörzetében a harmadik legnagyobb országos parlamenti erő, a Liberális Demokraták mögé szorulhat.

Ugyancsak elveszítheti képviselői helyét Iain Duncan Smith, a Konzervatív Párt korábbi vezetője és miniszterelnök-jelöltje, valamint Jacob Rees-Mogg egykori tory frakcióvezető, a párt radikálisan EU-szkeptikus táborának egyik zászlóvivője. A YouGov szerdai ismertetése szerint ugyanis mindkettőjük választókörzetében a Munkáspárt támogatottsága meghaladja a konzervatívokét.

Néhány napon belül ez a második olyan országos felmérés, amely a Konzervatív Párt súlyos választási vereségét vetíti előre.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Izraeli légierő F-35