Előfizetői tartalom

Berúgta az ajtót az európai jobboldal nagy reménysége – Meginoghat a fél éve megválasztott kormány hatalma?

Lengyelországban vasárnap önkormányzati választásokat tartottak, melyeket – az előzetes adatok szerint – az ellenzék legnagyobb ereje, a Jog és Igazságosság (PiS) nyert meg. A négy hónapja regnáló miniszterelnök, Donald Tusk pártszövetsége, a Polgári Koalíció (KO) csak második helyen végzett, ugyanakkor a kormánykoalíció másik két pártjával együtt parlamenti helyekre átszámolva továbbra is őriznék többségüket. Az, hogy ki tudja magát hitelesebben győztesként bemutatni, Jarosław Kaczyński PiS-elnök, vagy Donald Tusk, komoly hatással lehet a június 9-én esedékes európai parlamenti választások eredményére, de a jelenlegi kormánykoalíció mozgásterére nézve is.

Az eredmények Fél éven belül már másodszor járultak az urnákhoz a választók Lengyelországban, két hónap múlva pedig a harmadik megmérettetés elé néznek a lengyel pártok a június 9-én esedékes európai parlamenti választásokon. Turbulens hónapokon van túl Lengyelország, és hasonlóan turbulens hónapok következhetnek, ahol a közvéleményt továbbra is a lengyel politika...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés