Kiakadt a csúcsszervezet - Egyre nagyobb az atomkatasztrófa veszélye a felelőtlen támadások miatt

Portfolio
Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ) figyelmeztetett, hogy a zaporizzsjai atomerőmű elleni újabb dróntámadás jelentősen növeli egy súlyos nukleáris baleset kockázatát - közölte a BBC.

Európa legnagyobb működő atomerőművét a háború korai szakaszában foglalták el az orosz csapatok. A komplexumot a hétvége során több támadás is érte, Moszkva szerint ukrán drónok által.

A NAÜ vezetője, Rafael Grossi a támadást meggondolatlanságnak nevezte, ami jelentős veszélyt jelent az atomerőmű biztonságára és védelmére. Az erőmű energiatermelését már régen leállították, de egy reaktor hűtéséhez folyamatos áramellátásra van szükség.

A NAÜ szakértői csoportja jelen van az erőműben és megerősítették a dróntámadások tényét. Az orosz adminisztráció szerint a sugárzási szintek normálisak maradtak. A NAÜ figyelmeztetett, hogy bár a kár nem veszélyezteti közvetlenül a nukleáris biztonságot, az incidens alááshatja a reaktor szigetelőrendszerének integrálását. Grossi szerint az erőmű fő reaktortároló szerkezetét legalább három közvetlen találat érte.

Mind Oroszország, mind Ukrajna rendszeresen vádolja egymást az erőmű elleni támadásokkal és a súlyos nukleáris baleset kockázatának növelésével. Andrij Juszov, az ukrán fő hírszerzési igazgatóság szóvivője cáfolta Ukrajna részvételét és Oroszországot vádolta az atomerőmű és környezete biztonságának veszélyeztetésével. Kijev szerint az oroszok hamiszászlós akciókat indítanak a reaktorok ellen, szándékosan Ukrajnára terelve a gyanút.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF