A sors fintora? Végül nem Trump, hanem Biden maradhat le a szavazólapról
Globál

A sors fintora? Végül nem Trump, hanem Biden maradhat le a szavazólapról

Portfolio
Az AP beszámolója szerint Joe Biden amerikai elnök lemaradhat a szavazólapokról Ohióban, hacsak az állam republikánus többségű törvényhozása nem menti fel a bejelentési határidő alól, vagy a Demokrata Párt nem hozza előre a konvencióját - közölte az állam választásait felügyelő hivatal.

Joe Biden, aki előreláthatólag 2020 után idén ismét Donald Trumppal fog megmérkőzni a Fehér Házért, lehet, hogy le fog maradni az ohiói szavazólapokról a november 5-i elnökválasztáson. Ohio államban augusztus 7-én jár le ugyanis annak a határideje, hogy az elnökjelöltek bejelentsék indulási szándékukat.

Ez az időpont azonban közel két héttel a Demokrata Párt chicagói nemzeti konvenciója előtt van,

így a pártnak hivatalosan nem lesz még várományosa. Az ohiói törvények azonban előírják, hogy az elnökjelölteket 90 nappal az általános választások előtt kell hitelesíteni – áll az ohiói választásokat felügyelő republikánus tisztviselő jogi tanácsadójának múlt héten írt levelében, amelyben felhívja az állami demokrata párt figyelmét az ügyre.

A Biden-kampány hétfőn közölte, hogy nem számít arra, hogy a bökkenő miatt az elnök nem kerülhet a szavazólapra.

Figyelemmel kísérjük az ohiói helyzetet, és bízunk abban, hogy Joe Biden mind az 50 államban ott lesz a szavazólapon

- áll a kampány közleményében. Hasonló helyzet állt elő a 2020-as elnökválasztás előtt is, amikor mindkét párt nagygyűlését a határidőn kívülre időzítették, ezért az ohiói törvényhozók jóváhagyták a határidő 60 napra történő módosítását abban az évben. Az ohiói demokrata pártelnöknek küldött levélben az áll, hogy a törvényhozásnak május 9-ig van ideje cselekedni, hogy kivételt tegyen a 90 napos határidő alól, vagy a demokratáknak előbbre kell hozniuk a konvenciójukat, utóbbira azonban nem sok esély mutatkozik.

Obama győzelmei után Trump a 2016-os elnökválasztáson diadalmaskodott a rozsdaövezeti Ohióban, ahogy 2020-ban is megnyerte az államot, amikor Biden lett a végső befutó az elnökségért folytatott versenyben. 1960 óta ez volt az első alkalom, hogy a korábban trendmutatóként számon tartott Ohio – a republikánusok térnyerésének hála – az elnökválasztáson országosan alulmaradó jelöltre voksolt.

Trumpot korábban több államban (Coloradóban, Maine-ben és Illinois-ban is) levették a szavazólapokról a 2021. január 6-i Capitolium elleni ostromban betöltött szerepe miatt, ezeket a lépéseket azonban a szövetségi Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette az államok alkotmányjogi hatáskörének hiányára hivatkozva.

Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök beszél a Fehér Ház komplexumának déli udvari előadótermében 2023. február 16-án Washingtonban. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború frontvonal percről percre ukrajna oroszország