Trump számára nincs lehetetlen: beperelte az ügyét tárgyaló bírót, hogy megússza a jövő heti tárgyalását
Globál

Trump számára nincs lehetetlen: beperelte az ügyét tárgyaló bírót, hogy megússza a jövő heti tárgyalását

Portfolio
Donald Trump volt elnök hétfőn beperelte a hallgatási pénzekkel összefüggő büntetőperében eljáró New York-i bírót a republikánus politikusra kiszabott nyilatkozattételi tilalom miatt. A lépés egy újabb kísérlet Trump ügyvédeitől arra, hogy elhalasszák az április 15-re kiírt első büntetőtárgyalásának kezdetét - írja a The Hill.

Juan Merchan bíró múlt héten terjesztette ki a Donald Trumpra kirótt nyilatkozattételi tilalmat, amely megakadályozza, hogy a volt – és reményei szerint jövőbeli – amerikai elnök a tanúkat, az ügyészeket, a bíróság alkalmazottait és a bíró családját támadja, azonban nem védi magát a bírót és Alvin Bragg kerületi ügyészt. A republikánus politikus ezen intézkedése miatt perelte be Merchan bírót. Bár a keresetüket titkosították, több médium is arról számol be, hogy ezzel kapcsolatosak, így gyakorlatilag egy az elleni fellebbezésként funkcionál.

Az ügyész és a bíró családtagjait eredetileg nem magába foglaló tilalom őket is fedező kibővítését azután kérvényezte Alvin Bragg ügyész, hogy

Trump többször is az ügyben eljáró Juan Merchan bíró lányát kritizálta a közösségi oldalán.

Az exelnök mindezt azért tette, mert a nő egy olyan politikai tanácsadó cég vezetőjeként dolgozott, amelynek ügyfelei közé tartozott például Joe Biden demokrata elnök és Kamala Harris alelnök is.

Egy New York-i fellebbviteli bíró akár egy héten belül meghozhatja ideiglenes határozatát Trump Merchan elleni keresetéről, mielőtt az ügy egy teljes, öt bíróból álló testület elé kerülne. A republikánus elnökvárományos korábban már alkalmazta ezt a taktikát a polgári peres csalási ügyében, amikor egy másik bíró hasonló tilalmat rendelt el. Az exelnök fellebbezését a New York-i legfelsőbb bíróság akkor elutasította.

Trump kezdettől fogva arra játszik, hogy a jövő héten kezdődő büntetőperét és az ellene folyó másik három büntetőeljárást a 2024-es választások utánra halassza. Az április 15-én kezdődő, a felnőttfilmes Stormy Daniels nevével fémjelzett ügyben azzal vádolják Trumpot New York államban, hogy jogi kiadásként papírozta le azt a 130 ezer dollárt, amit a 2016-os választások előtt állítólag azért fizetett Danielsnek, hogy a nő titokban tartsa viszonyukat. Ugyanebből a megfontolásból Trump ügyvédje, Michael Cohen további 150 ezer dollárt intézett egy másik nőnek szintén titoktartásért cserébe, Cohen maga pedig mindezért 420 ezer dollárt kapott Trumptól több összegben.

Trump ellen 34 pontban emeltek vádat a üzleti csalás és kampányfinanszírozási szabályok megszegése miatt. Ha a hallgatási pénzzel kapcsolatos per a tervek szerint halad előre, ez lesz Trump első büntetőpere, és

az ország történelme során az első büntetőper bármelyik volt amerikai elnök ellen.

Címlapkép: Donald Trump volt amerikai elnök ül a tárgyalóteremben a New York-i legfelsőbb bíróságon folyó polgári peres csalási perében 2024. január 11-én. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború frontvonal percről percre ukrajna oroszország