Figyelmeztet Amerika: hónapokon belül atomfegyvere lehet Iránnak

Portfolio
A Washington Post értesülései szerint Irán már akár ebben az évben előállíthat atomfegyvereket, kellőképpen dúsított uránnal pedig már akár most is rendelkezhet.

Az elmúlt 15 során az iráni atomprogram kulcsfontosságú elemei a Nagy Sósivatag szélén fekvő, föld alatti Fordow gyárban kerültek elhelyezésre. Ez a létesítmény, amely az iráni nukleáris tevékenység egyik legbiztonságosabb pontjának számít, rendszeresen kerül nemzetközi ellenőrzés alá. Céljuk, hogy megakadályozzák Iránt abban, hogy titokban atombombát fejlesszen ki.

A nemzetközi atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei a legutóbbi vizsgálatuk során jelentős változásokat észleltek Fordow-ban. Az ellenőrzések során a komplexum olyan területein találtak újonnan telepített berendezéseket, ahol korábban a 2015-ös nukleáris megállapodás értelmében nem történt urándúsítás. Ezek a berendezések jelentősen megnövelték a dúsított urán termelését és egy olyan bővítés is folyamatban volt, ami képes lenne megduplázni az üzem kapacitását. Különösen aggasztó volt a magasan dúsított urán termelésének növekedése, ami közel állt a fegyverminőségűhöz.

Jelenlegi és korábbi tisztviselők szerint Irán rendelkezik elegendő magasan dúsított uránnal ahhoz, hogy néhány nap alatt három bomba számára elegendő fegyverminőségű üzemanyagot állíthasson elő.

Egy megfelelően működő bomba elkészítése innentől nagyjából hat hónapot venne igénybe, hordozóeszközzel pedig már rendelkeznek.

Ugyanakkor Irán igyekezett csökkenteni magasan dúsított uránkészletét, ami arra utalhat, hogy konfliktust próbálnak elkerülni. Ennek ellenére Fordow-ban továbbra is gyors ütemben zajlik a magasan dúsított urán előállítása.

Összességében úgy tűnik, hogy Irán stratégiai lépéseket tesz annak érdekében, hogy megerősítse nukleáris képességeit anélkül, hogy nyíltan atomfegyverek fejlesztésébe kezdene.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF