Hatalmas győzelmet ünnepelnek az oroszok, de úgy tűnik, megint a bolondját járatják velük

Portfolio
Az orosz média közzétette az állítólagos felvételét egy IRIS-T légvédelmi rakétarendszer megsemmisítéséről, közvetlen azután, hogy Németország bejelentette újabb légvédelmi egységek szállítását.

Telegram-csatornán bukkant fel, de később a Zvezda News is átemelte a saját csatornájára azt a felvételt, amelyen állítólag egy újabb IRIS-T légvédelmi rakétarendszer radarja és egy indítóállomása szenved el orosz rakétatalálatot.

Köszönhetően a felvétel (rossz) minőségének, még az ukránpárti szakértőket is megosztotta a videófelvétel értékelése: többen azt állítják, hogy valódi találatot látunk a videón, míg mások szerint a felvételen csak jól elkészített „csali”-k megsemmisülése látható.

Utóbbiak többek között azzal érvelnek, hogy a kilövőplatformon nem láthatóak másodlagos robbanások, míg a radarral szerelt teherautóval kapcsolatban aránytalan méretezésre és hiányzó alkatrészekre hívják fel a figyelmet.

Nem ez lenne az első eset, hogy kifejezetten élethű csalikkal a bolondját járatják az orosz haderővel:

Németország eddig 12 darab IRIS-T rendszer leszállítását jelentette be. Az Oryx portál – amely, csak a felvételen jól azonosítható veszteségeket dokumentálja – jelenleg egyetlen egy radar megsérülését tartja számon. Oroszország ennél sokkal több alkalommal jelentett találatot, azonban azokról eddig mindig kiderült, hogy csalicélpontok voltak.

Címlapkép forrása: Reuters/Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF