Portfolio signature

Vajon tényleg elhozhatja az iráni rezsim bukását egy Izraellel vívott háború?

A hétvégén Irán nagyszabású rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, és bár Teherán mindent megtett, hogy az akció inkább erődemonstráció, mintsem valódi fenyegetés legyen, felsejlett egy Irán és Izrael közötti háború rémképe. A 2022-ben kitört heves tiltakozások után az iráni társadalom mély politikai apátiába süllyedt, amit jelez a márciusi parlamenti választásokon való rekordalacsony részvétel. Eközben a keményvonalasok egyre fontosabb pozíciókat szereznek a politikában, minden arra mutat tehát, hogy a rezsim a konszolidáció helyett a lakossággal és a külfölddel való konfrontációt választja. A mélyben azonban forrnak az indulatok az iráni vezetéssel szemben, amely jogosan tart attól, hogy egy Izraellel való háború újra fellobbanthatja az elégedetlenség szikráit.

Tiltakozások után apátia

2022. szeptember 16-án egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini életét vesztette egy teheráni kórházban, miután három nappal korábban az iráni erkölcsrendészet letartóztatta, mert nem viselte az iszlám köztársaságban kötelező női fejkendőt, a hidzsábot. Bár a hivatalos verzió szerint szívinfarktusban vesztette életét, nagyon valószínű, hogy az erkölcsrendészet tagjai súlyosan bántalmazták, és fejsérüléseibe halt bele.

Mahsza Amini halálát követően

óriási tiltakozások törtek ki Irán-szerte, 1979-es megalakulása óta az egyik legnagyobb kihívás elé állítva az iszlamista rezsimet.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés